*

Profil

Mrutyuanjai Mishra blogger om spændingsfeltet mellem krise og konflikt, vækst og udvikling i Indien, Pakistan og Sydasien generelt.

Baggrund:

Mrutyuanjai Mishra er europæisk master i menneskerettigheder og demokratisering, freelanceskribent og samfundsdebattør.

Mrutyuanjai Mishra blogger om menneskerettigheder og demokrati med fokus på internationale forhold og de perspektiver, som de rummer for Danmark.

Mrutyuanjai Mishra kommer oprindeligt fra Indien og behersker fire indiske sprog. Derudover taler han flydende engelsk og dansk.

Andet:

Mrutyuanjai Mishra bidrager jævnligt med kronikker og kommentarer i de landsdækkende aviser, hvor han primært beskæftiger sig med aktuelle emner med internationalt perspektiv.

Sted:

Malmø

Website:

Besøg

Emneord:

Brændpunkt

Er danskerne racister, er Islam sexistisk og er inderne intelligente?

Dato: 30. januar, 2013

Emner:

 

 

Er danskerne racister, er Islam sexistisk og er inderne intelligente?

Kort og godt er svarene på de ovennævnte spørgsmål, at nogle danskere er racister, nogle fortolkninger af Islam er sexistiske, og nogle indere er intelligente. Men ikke alle. Lektor Mehmet Ümit Necef fra Syddansk Universitet og professor Henning Bech fra Københavns Universitet har sammen skrevet en meget kontroversiel bog med titlen:

“Er danskerne racister? Indvandrerforskningens problemer.

De er begge sociologer, og de konkluderer samstemmende, at der ikke er meget belæg for påstanden om udbredt racisme i Danmark. Den røde tråd gennem bogen er et forsøg på at afklare, hvorvidt der er videnskabelig dokumentation for påstanden om danskernes racisme. Men lykkes projektet? Det synes jeg egentlig ikke.

Bogen illustrerer i høj grad, at man ud fra et reduceret og snævert syn på racismebegrebet sagtens kan mene, at der ikke findes racisme i Danmark. Men i stedet for at læne sig op ad og kritisere andre fagfolk som eksempelvis antropologer, skulle de to forfattere hellere have lavet deres egen forskning.

Bogen udtrykker en faglig uenighed om især metodologi mellem antropologer og sociologer. Men nu forholder det sig således, at flere danske sociologiske institutter i årevis har været præget af indbyrdes uenigheder og krise. Institut for Sociologi ved Københavns Universitet var sågar helt lukket i en årrække fra 1986 til 1994. Der havde altså slet ikke behøvet at inddrage en anden faggruppe, for at finde uenighed. Det findes der så rigeligt af inden for egne rækker.

Stik modsat af, hvad de to forfattere konkluderer, vil jeg mene, at der findes talrige af eksempler på racisme i dag. Og ja, også i Danmark. Spørg blot svenskerne. Mange svenskere har direkte spurgte mig, hvad jeg mener om racismen i Danmark. Det, som svenskerne efterlyser, er en mere nuanceret tilgang til debatten.

SVTs sendte her til aften en reportage om Islams kvindesyn i nutidens Sverige, og en sådan udsendelse er et glimrende eksempel på, hvordan man håndterer en sådan problemstilling. Programmet kan ses her.

Efter grundig research er det helt acceptabelt, at Uppdrag Granskning konkluderer, at det i dagens Sverige er imamer, som læser og fortolker Koranen bogstaveligt, der sidder på magten i de svenske moskeer. Derfor er kampen for ligestilling inden for Islam i Sverige langt fra slut. Dette er journalisternes konklusion på baggrund af deres egen research. Men det kræver et grundigt stykke forarbejde at nå til denne konklusion. Og de har selv foretaget dette forarbejde - ikke blot ladet sig inspirere af andres. Ved at nuancere undgår man grove racistiske generaliseringer, som omfatter almindelige mennesker, der ikke umiddelbart har mulighed for at tage til genmæle.

Mange indvandrergrupper kan slet ikke fordrage hinanden. Jeg har i tidens løb hørt utallige rasistiske udtalelser fra indvandrere om andre indvandrergrupper. Og denne indbyrdes uenighed er nu et dansk problem, fordi mange af de indvandrere har dansk statsborgerskab.

Hvad angår indere er der nogen, der antager og antyder, at indere er mere intelligente end andre. Den opfattelse er der faktisk også en hel del indere, der har. Nogle går så langt som til at opfatte sig selv som tilhørende en mere intelligent race. Heller ikke dette findes der dog det ringeste belæg for at tro.

Racistiske og generaliserende opfattelser af diverse grupper kan bruges til at diskriminere folk. Summa summarum, der findes flere opfattelser af begrebet racisme. Traditionelt har antropologer anvendt en tilgangsvinkel, mens sociologer har anvendt en anden. Men mon ikke de skulle lytte til hinanden i stedet for at gøre sig til dommer over hinandens metoder og meninger?

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Martin Hansen skriver
04.11.13 14:02
"I dag er diwali en fest i Indien, der forener alle uanset religiøs baggrund." Javel ja. Jeg blander mig lige uden om Læs mere
God idé med lys i en mørk tid! God diwali Læs mere
Tak i lige Læs mere
I lige måde! Og Læs mere
Steen Andreassen skriver
04.11.13 07:32
Tak og i lige måde Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her