Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten blogs

Profil

Jakob Terp blogger om designerpolitik, med fokus på populisme, hykleri og velfærdsstatens sammenhængskraft.

Baggrund:

Født i København 1966. Cand.scient.pol. Tidl. højskolelærer, adjunkt og AOF-forstander, nu udviklingskonsulent inden for arbejdsmarkedsområdet og undervisningsassistent ved Aarhus Universitet.

Andet:

Aktiv foredragsholder og debattør. Sanger og guitarist i underholdningsorkestret "Daddys Rock Joint"

Sted:

Aarhus

Website:

Besøg

Jakob Terp

På engelskkursus med Landboungdom

Dato: 30. januar, 2013

Emner:

 

 

Husker De den engelske TV-serie ”Fint skal det være” ? Her havde Mrs. Hyacinth som bekendt en tilbagevendende forhåbning om, at hendes mand, den hårdt prøvede Richard, skulle på early retirement.

Skulle Richard på efterløn? Findes begrebet ”efterløn” overhovedet i det engelske sprog? Ja, findes der overhovedet en efterlønsordning i England?

Jamen, så giver svaret jo næsten sig selv!

MEN, som bekendt har visse politiske partier i Danmark store problemer med at fordøje den aktuelle politiske dagsorden, hvor regeringen er i gang med at skrive sig ind i historiebøgerne.

Ikke på grund af de bevidst historieforfalskende floskler om løftebrud som Folkebevægelsen mod Politikere der kan tælle til Halvfems, til stadighed fremfører.

Derimod fordi regeringen har modet til at gå op imod populistiske strømninger og nærmest i politisk selvmordsrus gennemfører strengt nødvendige og alt for sene reformer.

Deraf navnet: Reformregeringen.

Reformviljen afspejler et ganske stort politisk mod. Hvilket tydeligvis begynder at give nervøse trækninger hos Venstre. Måske fordi kontrasten til VKO-tidens ulidelige lethed, om få år vil få det til at stå lysende klart, at fortællingen om at de borgerlige partier “kan det der med økonomien” er en illusion.

Og det til trods for at den tidligere VK-regering sammen med åndsfællerne i DF brugte ti år på én gang for alle at gøre italiensk-inspireret opportunisme og populistisk vælgerlefleri til dansk politiks foretrukne håndværk.

Man skal være usædvanlig farveblind hvis man ikke har bemærket, at Venstre står med et alvorligt troværdighedsproblem når dommen skal fældes over det årti, hvor partiet bevidst undlod ethvert upopulært reformtiltag. Og dermed begik de største og dyreste politiske undladelsessynder i nyere dansk historie.

Én gang til for Prins Knud: At komme halsende med en efterlønsreform fem-i-tolv fordi de radikale stjal den borgerlige reformdagsordenen, gør ingen mester. Uanset hvor meget spin der fyldes på vælgerne….

I det lys bør det selvfølgelig ikke komme bag på nogen, at Venstre i naturlig forlængelse af de stolte traditioner fra Landboungdoms legendariske agitationskurser, netop har lanceret helt nye oversættelsesprincipper i den engelsk-danske ordbog:

Vendingen early retirement betyder nu pr. Venstre-dekret ikke længere førtidspension, men derimod efterløn!

Når vi er færdige med at grine, må tiden være inde til, at selv den mest uvederhæftige BT-journalist holder op med at foregive, at Venstre stadig kan gå på vandet?

Tilbage til Hyacinth, hvis stakkels mand helst ikke ville på early retirement :

Det er muligt at DR´s oversættere for at fremme forståelsen oversatte begrebet early retirement med efterløn, men det må i givet fald have været for Venstres skyld.

Nu kunne man selvfølgelig anskue historiens ironi i det lys, at den skingre, neurotiske Hyacinth, for hvem form betød langt mere end indhold, billedligt talt personificerer Venstres politiske værdier.

Omvendt, at manden der tålmodigt og lettere hovedrystende kæmper for ikke at falde for fristelsen til at lægge sig og falde ud af hængekøjen i utide, er vor hårdtprøvede, småkedelige og naturligvis på ingen måde fejlfri regering.

I det lys forstår man måske bedre Venstre-folkenes tro på egne lingvistiske fortræffeligheder…

Venstre har som bekendt altid hyldet de gratis glæder. Og med dette tåkrummende forsøg på at ændre historiens dom, må partiet siges at have givet en gratis omgang.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Martin Hansen skriver
22.04.14 12:52
Det lyder Læs mere
Pierre Wisborg skriver
18.04.14 16:37
Kære Danmark mit fædreland... Før du stemmer, så undersøg hvordan det står til i andre EU lande. Se på England, det går helt galt, sådan Læs mere
Pierre Wisborg skriver
18.04.14 16:35
25. Maj EUROPAVALGET 2014 For omkring 2000 år siden, indtog romerne Jerusalem. En historisk stormagtstid, hvor en befolknings identitet Læs mere
Helle Thorning, var det ikke hende der ikke gad betale skat til fællesskabet, har travlt med at centralisere alle offentlige arbejdspladser i Læs mere
Jørgen Andersen skriver
16.04.14 09:49
Ligesom i Læs mere

Arkiv