Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
onsdag 16. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten blogs

Profil

Jakob Terp blogger om designerpolitik, med fokus på populisme, hykleri og velfærdsstatens sammenhængskraft.

Baggrund:

Født i København 1966. Cand.scient.pol. Tidl. højskolelærer, adjunkt og AOF-forstander, nu udviklingskonsulent inden for arbejdsmarkedsområdet og undervisningsassistent ved Aarhus Universitet.

Andet:

Aktiv foredragsholder og debattør. Sanger og guitarist i underholdningsorkestret "Daddys Rock Joint"

Sted:

Aarhus

Website:

Besøg

Jakob Terp

På engelskkursus med Landboungdom

Dato: 30. januar, 2013

Emner:

 

 

Husker De den engelske TV-serie ”Fint skal det være” ? Her havde Mrs. Hyacinth som bekendt en tilbagevendende forhåbning om, at hendes mand, den hårdt prøvede Richard, skulle på early retirement.

Skulle Richard på efterløn? Findes begrebet ”efterløn” overhovedet i det engelske sprog? Ja, findes der overhovedet en efterlønsordning i England?

Jamen, så giver svaret jo næsten sig selv!

MEN, som bekendt har visse politiske partier i Danmark store problemer med at fordøje den aktuelle politiske dagsorden, hvor regeringen er i gang med at skrive sig ind i historiebøgerne.

Ikke på grund af de bevidst historieforfalskende floskler om løftebrud som Folkebevægelsen mod Politikere der kan tælle til Halvfems, til stadighed fremfører.

Derimod fordi regeringen har modet til at gå op imod populistiske strømninger og nærmest i politisk selvmordsrus gennemfører strengt nødvendige og alt for sene reformer.

Deraf navnet: Reformregeringen.

Reformviljen afspejler et ganske stort politisk mod. Hvilket tydeligvis begynder at give nervøse trækninger hos Venstre. Måske fordi kontrasten til VKO-tidens ulidelige lethed, om få år vil få det til at stå lysende klart, at fortællingen om at de borgerlige partier “kan det der med økonomien” er en illusion.

Og det til trods for at den tidligere VK-regering sammen med åndsfællerne i DF brugte ti år på én gang for alle at gøre italiensk-inspireret opportunisme og populistisk vælgerlefleri til dansk politiks foretrukne håndværk.

Man skal være usædvanlig farveblind hvis man ikke har bemærket, at Venstre står med et alvorligt troværdighedsproblem når dommen skal fældes over det årti, hvor partiet bevidst undlod ethvert upopulært reformtiltag. Og dermed begik de største og dyreste politiske undladelsessynder i nyere dansk historie.

Én gang til for Prins Knud: At komme halsende med en efterlønsreform fem-i-tolv fordi de radikale stjal den borgerlige reformdagsordenen, gør ingen mester. Uanset hvor meget spin der fyldes på vælgerne….

I det lys bør det selvfølgelig ikke komme bag på nogen, at Venstre i naturlig forlængelse af de stolte traditioner fra Landboungdoms legendariske agitationskurser, netop har lanceret helt nye oversættelsesprincipper i den engelsk-danske ordbog:

Vendingen early retirement betyder nu pr. Venstre-dekret ikke længere førtidspension, men derimod efterløn!

Når vi er færdige med at grine, må tiden være inde til, at selv den mest uvederhæftige BT-journalist holder op med at foregive, at Venstre stadig kan gå på vandet?

Tilbage til Hyacinth, hvis stakkels mand helst ikke ville på early retirement :

Det er muligt at DR´s oversættere for at fremme forståelsen oversatte begrebet early retirement med efterløn, men det må i givet fald have været for Venstres skyld.

Nu kunne man selvfølgelig anskue historiens ironi i det lys, at den skingre, neurotiske Hyacinth, for hvem form betød langt mere end indhold, billedligt talt personificerer Venstres politiske værdier.

Omvendt, at manden der tålmodigt og lettere hovedrystende kæmper for ikke at falde for fristelsen til at lægge sig og falde ud af hængekøjen i utide, er vor hårdtprøvede, småkedelige og naturligvis på ingen måde fejlfri regering.

I det lys forstår man måske bedre Venstre-folkenes tro på egne lingvistiske fortræffeligheder…

Venstre har som bekendt altid hyldet de gratis glæder. Og med dette tåkrummende forsøg på at ændre historiens dom, må partiet siges at have givet en gratis omgang.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Jørgen Andersen skriver
16.04.14 09:49
Ligesom i Læs mere
Brian Baldersbæk skriver
16.04.14 09:30
Jens: "For billedet af hvordan politiske visioner er noget man opfinder til lejligheden, bruger og smider væk hvis folk ikke bed på, hvordan de Læs mere
Martin Hansen skriver
16.04.14 05:32
Jeanne Kruse Fagbevægelsen skal kappe alle forbindelser med Socialdemokraterne. Ellers overlever den simpelthen Læs mere
Kaj Hansen skriver
15.04.14 17:09
Hva fanden har du nu sippet af Jacob??? Sig mig er alle i socialkammerater gået helt i UDU mode, kom nu ind på banen og fortæl EU at de skal sgu Læs mere
Jørgen Andersen skriver
15.04.14 12:57
Tommy, for sa.... æh, undskyld... søren, vi er jo enige Læs mere

Arkiv