*

Profil

Christian Andersen blogger om bryg, danskernes nationaldrik.

Baggrund:

Christian Andersen (1964) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og diplomjournalist i strategisk kommunikation fra Update.

Hans speciale er sundhedsvæsenet. Her har han fungeret som kommunikationskonsulent, presserådgiver og journalist.

Christian Andersen har skrevet om og anmeldt øl i Jyllands-Posten siden januar 2007.

Han har bl.a. også bidraget med artikler og anmeldelser i Ølentusiasten, Danske Ølentusiasters medlemsblad.

Han arbejder som selvstændig presse/kommunikations-
konsulent.

Andet:

Sted:

København

Website:

Besøg

Durst

Nyt ølleksikon skuffer

Dato: 5. november, 2011

Emner:

12 kommentarer

 

 

Dansk øl er lig med Carlsberg - og hvis bryggerne i Danmark laver øl udover pilsneren, er det med tyttebær, porse, malurt og den slags.

I formiddags klokken lidt over 10 ankom Post Danmark med min Oxford Companion of Beer. (920 sider, 286 kr. fra Amazon inkl. forsendelse).

Bogen er et ølleksikon, en ølencyklopædi. Den første af sin art. Og så fra Oxford University Press. Mere autoritativt bliver det ikke. Forventningerne er i top.

Straks tog jeg de nationalpatriotiske briller på og undersøgte, hvordan dansk øl er omtalt i et bog, som kan gå hen og blive et referenceværk verden over.

To danske bryggerier, Carlsberg og Tuborg, og en dansker, Emil Christian Hansen, lederen af Carlsberg Laboratorium i slutningen af 1800-tallet, optræder i selvstændige artikler. Der er også en artikel om Danmark.

Tre danskere og en amerikaner med ansættelse på Carlsberg har bidraget til Oxford Companion of Beer. De tre danskere er to tidligere medarbejdere på Carlsberg, Anders Kissmeyer og Jens Eiken, og Per Kølster fra Fuglebjerggaard. Amerikaneren på Carlsberg er brygger Wolfgang Lindell.

Lad mig vie et par ord til artiklen om “Denmark”. Forfatteren er Jens Eiken, tidligere chefbrygger på Jacobsen, nu teknisk direktør ved Molson Coors i England.

Det eneste “mikrobryggeri”, som er nævnt i artiklen er Jacobsen. Der optræder ingen navne på vores mange, dygtige bryggere. Heller ikke deres øl er nævnt, endsige beskrevet og vurderet.

Artiklen nævner godt nok en “wave of craft brewing”, som er helt vildt interesseret i at genskabe urdanske malttyper og humler. Bølgen af håndværksbryggere er primært optaget af at skabe øl med forbindelse til nordisk terroir og historie med tilsatte urter og bær som malurt, tyttebær, porse, blåmær, enebær og tranebær.

Og artiklen om “Denmark” slutter med en lovprisning af øl til mad, som “bliver taget alvorligt i Danmark”. Noma får således stor ros - ikke mindst fordi, den har skubbet spanske El Bulli af tronen som verdens bedste restaurant - og på Noma er der “mange fine øl på menuen”, slutter artiklen om DK.

Jeg genkender ikke forfatterens billede af den danske ølverden.

De danske bryggerier er ikke særligt interesserede i at søge tilbage til Egtvedpigens bryg eller andre dele af den danske historie efter gamle korntyper og humler.

Bryggerierne bruger ikke nævneværdige mængder urter og bær i deres bryg. De gør ikke meget ud af at få mad og øl til at gå op i en højere enhed, og deres ofte udmærkede øl fås ikke på Noma.

Men hos Carlsberg, eller rettere Jacobsen, kan de skrive under på samtlige af ovenstående parametre.

Jeg har ikke noget imod Carlsberg og Jacobsen, slet ikke, men jeg synes, at beskrivelsen af Danmark er både tynd og utroværdig.

I en encyklopædi kan det være svært at ramme 100 procent plet hver gang, men der må ligge en kompromisløs professionalisme og vilje til perfektion bag et værk at denne karakter. Jeg føler ikke, at det er tilfældet.

Nå, men øl-encyklopædien skal have en chance til. Nu går jeg i gang med artiklen om Sverige. Den artikel er i øvrigt dobbelt så lang som artiklen om Danmark.

Redaktøren af The Oxford Companion of Beer er Garrett Oliver, brygmester på Brooklyn Brewery.

Det var i øvrigt Carlsbergs daværende importvirksomhed House of Beer, som var de første til at importere Garrett Olivers udmærkede øl fra New York til Danmark.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
Bent Sandholdt, Kolding | Skrevet: 6. nov 11 kl. 09:56

Ak ja hvor kunne et sådant opslag have væretinteressant hvi sman havde rådført sig med ekspertisen i Danske Ølentusiaster, man må håbe at encykopædien kan omredigeres.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Jens Larsen, Ganløse | Skrevet: 6. nov 11 kl. 10:22

Det er vel snarere Per Kølster end Carlsberg, der går op i at genskabe fortidens øl med brug af nordiske råvarer. Derudover kan man få en øl fra Skovlyst på Noma:
http://www.ratebeer.com/beer/skovlyst-noma-birkesaft-og-braendenaelde/77390/

Upassende ? Klag over indlæg

 
Christian Andersen , | Skrevet: 6. nov 11 kl. 12:20

Kære Jens

Kølster er ambassadør for at genskabe/skabe en særlig dansk/nordisk smag. Han har en sag, som bør støttes fuldt ud. I mit indlæg nævnte jeg ikke konkrete eksempler på bryggerier, som faktisk bruger eller har brugt urter og bær, fordi bryggerierne er i absolut mindretal. Men jeg kunne da udover Skovlyst, tak, bl.a. nævne Klosterbryggeriet, Nibe Bryghus, det tidligere Brøckhouse, Herslev Bryghus, Søgaard Bryghus, Stevns Bryghus og så, som nævnt i indlægget, Jacobsen.

Kh
Christian

Upassende ? Klag over indlæg

 
Christian Andersen , | Skrevet: 6. nov 11 kl. 12:30

Kære Bent

Gode folk fra Danske Ølentusiaster og andre kunne utvivlsomt have skrevet et mere afbalanceret, vægtigt og professionelt indlæg om dansk øl. Ja, der findes endog folk hos Carlsberg, som kunne levere varen. Jens Eikens artikel er tynd, skæv, Carlsberg-farvet på det pinligste, og uinspireret. Desværre ser artiklen om dansk øl ud til at være repræsentativ for niveauet i The Oxford Companion to Beer.

Kh
Christian

Upassende ? Klag over indlæg

 
Christian Andersen , | Skrevet: 6. nov 11 kl. 15:12

Den anerkendte ølskribent og -blogger Martyn Cornell fra England har sat også sat The Oxford Companion to Beer til diskussion på sin blog Zythophile. I artiklen fra bloggen, som følger, henviser han til en canadisk blogger, Alan McLeod, som også forholder sig kritisk til den nye ølencyklopædi.

http://zythophile.wordpress.com/2011/10/19/the-oxford-companion-to-beer-a-dreadful-disaster/

Upassende ? Klag over indlæg

 
j bs, aarus | Skrevet: 6. nov 11 kl. 22:15

Christian Andersen troede du ville anmeldebogen som heled og ikke en enkelt side…
og øv sikke noget at den store danske ølbellekultur ikke fylder hva? Altså helt ærligt. Indtil for få år siden var dansk øl flad og strømlinet,og det er altså en forsvindende lille del af det danske ølsalg der er af andre typer end pilsnaren. Og vad er det for nogle øv der bliver eksporteret tiludlandet?. Jo Christian Andersen det er da ærgeligt at den nylig opblomstrede ølkultur ikke er kommet med.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Christian Andersen , | Skrevet: 6. nov 11 kl. 22:42

Kære J BS

Bogen bliver anmeldt på Durst på et senere tidspunkt. Men jeg skal lige igennem de 920 sider først. Jeg håber, at du fik en forsmag på en anmeldelse på baggrund af min læsning af siderne med de danske islæt.

Kh
Christian

Upassende ? Klag over indlæg

 
JP Redaktionen , | Skrevet: 7. nov 11 kl. 12:32

Kære læsere. Anonyme indlæg slettes. Angiv derfor både for- og efternavn. Undgå personangreb og hold debatten inden for emnet, da det giver en langt bedre diskussion. Læs mere om vores regler her: http://multimedia.jp.dk/static/jp/opinion/regler.html Fortsat god debat. Med venlig hilsen redaktionen.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Karsten Søberg, Glumsø | Skrevet: 7. nov 11 kl. 17:42

Kære Christian. Din sympatiske passion for øl fortjener bedre. 8 kommentarer, hvor de 5 er dine egne elle JP´s viser relevansen for din blog på et landsdækkende medie som JP. Stop selv, inden redaktionen stopper dig.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Carl Madsen, Kolding | Skrevet: 8. nov 11 kl. 10:38

Det ser ud til at 286 kroner er spildt.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Kim Poulsen, Kbh S | Skrevet: 8. nov 11 kl. 17:09

Hvor har mange af jer ondt et vist sted. Denne blogpost er da lige i vinkel. Et nyt leksikon bør nævne de senere års udvikling, også selvom den evt. ikke ses på salgstallene. Danmark er jo godt med på Ratebeer. Et leksikon burde også komme ind på forholdet mellem pris og kvalitet, altså revolutionens ufolkelige karakter.

Upassende ? Klag over indlæg

 
The Oxford Companion to Beer: Den nye ølbibel eller katastrofe? , | Skrevet: 30. nov 11 kl. 16:30

[...] Nyt ølleksikon skuffer (Durst, jp.dk) [...]

Upassende ? Klag over indlæg

 

Seneste kommentarer

Prune Danish skriver
02.01.14 11:02
Vi har da allerede en verdensomspændende dansk øltype. Den øl, som brygges over hele verden under navnet "pilsner", stammer i sidste ende fra Læs mere
Per Nielsen skriver
28.11.13 22:59
Jeg har ikke smagt Coisbos Christmas Ale, men efter beskrivelsen vil jeg hellere selv lave min gløg. Og så er det rart at se at du ikke placerer Læs mere
skriver
28.11.13 22:53
Jeg er tilfældigvis meget, meget enig i bedømmelserne, men ville først og fremmest rose indledning. Perfekt, både som disclaimer og som forsvar Læs mere
Holger Madsen skriver
04.10.13 05:45
Lyder rigtig herligt! :-) Med alderen er jeg dog blevet en svagdrikker og sjatpisser! Det fører nok ikke til noget godt at deltage på de vilkår!! Læs mere
Kaj Hansen skriver
03.10.13 22:27
11. De meget flotte kavalergange Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her