*

Profil

Med udgangspunkt i Grundtvigs ord om at "friheden duer til alt godt" blogger Jens-Kristian Lütken om frihed og globalt udsyn. Fra Københavns Rådhus til konflikter i Kaukasus.

Baggrund:

Jens-Kristian Lütken er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre. Aktiv i Europabevægelsen og tidligere landsformand for SILBA.

Andet:

Twitter: @lytken

Sted:

København

Website:

Besøg

Jens-Kristian Lütken

Mohamed Bouazizi, og hvorfor demokrati kan lykkedes i Mellemøsten

Dato: 17. december, 2012

Emner: , , , , ,

 

 

I dag for to år siden satte Mohamed Bouazizi ild til sig selv. Sin universitetsuddannelse til trods hutlede Mohamed Bouazizi sig igennem tilværelsen ved at sælge frugt og grønt i den støvede tunesiske provinsby Sidi-Bouzid. En dag forlangte det korrupte politi en licens af Bouazizi, for at han kunne få lov til at fortsætte sit gadesalg. Det blev simpelthen for meget, bægeret flød over, og den unge tuneser satte ild til sig selv. Bægeret flød også over for resten af den menige tunesiske befolkning. Folk havde fået nok af at se på hvordan præsident Ben Alis familie berigede sig i en helt absurd grad, f.eks. ved totalt at lænse det statslige flyselskab Tunisair.  

 

Mohamed Bouazizi ændrede verdens gang ved sin desperate handling. Han startede Det Arabiske Forår, som førte til Mubaraks fald, Gadaffis fald, omfattende uroligheder i Yemen og Bahrain samt borgerkrigen i Syrien. Sjældent har en mands gerninger har haft så stor betydning, han forandrede en verdensdel for altid.  

 

I dag er euforien er væk. Ulla Terkelsen står ikke længere på Tahrir-pladsen med et spraglet tørklæde og rapporterer tilbage til Kvægtorvet. I dag er mediernes dagsorden en anden: Det Arabiske Forår har været en fiasko, og demokrati kan ikke lykkes i Mellemøsten. De mange lyspunkter er medierne totalt ligeglade med, alene det faktum at der afholdes valg i Libyen er jo en monumental triumf. Og verden er indiskutabelt et bedre sted uden Gadaffi! Mediernes vinkel er den samme som i forbindelse med Irak-krigen. Det succesfulde Nord-Irak, hvor kurderne for første gang nogensinde kan leve i frihed, gider ingen journalister interessere sig for. Men, det er altså en virkelighed som hører med til billedet af Irak, navnlig i en tid, hvor volden desværre bluser frem igen i resten af Irak. Hvis det kan lykkedes i Kurdistan, så kan demokrati også lykkedes i Tunesien, Libyen og andre steder i Mellemøsten. Jeg siger ikke at Irakisk Kurdistan er perfekt, men livet er bedre og mere frit end dengang befolkning konstant levede i frygt for Saddam Husseins giftgasangreb.

 

Demokrati kan godt lykkedes i Mellemøsten. Det er ikke let, men når det lykkedes, og når der sker fremskridt, så bør vi i det mindste kvittere med vores anerkendelse.  

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Anders Sørensen skriver
15.04.14 14:07
Tommy, 1 milliard kommer man rigtig langt for I UA, især hvis det er vestlig Læs mere
Peter Krogsten skriver
15.04.14 11:02
Thomas Sillesen Har du nogen sinde sat dine ben i Ukraine, eller Østeuropa overhovedet? Janukovitch var valgt ved et valg ingen stiller Læs mere
Tommy Nagel skriver
14.04.14 21:25
Jørgen S. Andersen 5 milliarder $. Del dem bare ud over 25 år, så er der 1 milliard til hver år. l milliard! Læs mere
Anders Sørensen skriver
14.04.14 07:14
Jørgen Andersen skriver
14.04.14 04:41
Tommy Nagel, skulle vi ikke lige have den tidsperiode, hvor de 5 milliarder blev brugt? Så vidt jeg har læst var det siden 1999, og så falder dit Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her