*

Profil

Med udgangspunkt i Grundtvigs ord om at "friheden duer til alt godt" blogger Jens-Kristian Lütken om frihed og globalt udsyn. Fra Københavns Rådhus til konflikter i Kaukasus.

Baggrund:

Jens-Kristian Lütken er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre. Aktiv i Europabevægelsen og tidligere landsformand for SILBA.

Andet:

Twitter: @lytken

Sted:

København

Website:

Besøg

Jens-Kristian Lütken

Et nyt Afghanistan?

Dato: 8. januar, 2013

Emner: , , , ,

 

 

 

Fergana-dalen i Kirgistan i Centralasien er en tikkende bombe. Området er tæt befolket med en række stridende etniske grupper. Sådan er situationen mange steder i verden, men det helt særlige ved dalen er at den også fyldt med enklaver tilhørende nabolandene Tadsjikistan og Usbekistan. Enklaverne er ikke andet end store landsbyer, men omringet af grænseposter.

 

Denne sommer rejste jeg med støtte fra Danidas Rejsestipendiat igennem Fergana-dalen. Her oplevede jeg på tætteste hold de problemer som grænsedragningerne giver almindelige mennesker. Jeg var ganske enkelt nød til at hyre min egen bil med chauffør, og af små markveje køre uden om de mange enklaver. Nogle steder var grænserne markeret, andre steder, så vi huse hvor hoveddøren går ud til Kirgistan, men selve huset ligger i Usbekistan.  

 

Området er en krudttønde, og i går gik det endnu engang galt. Det kom til skudvekslinger mellem kirgisere grænsetropper og usbekere omkring den usbekiske enklave Sokh. Situationen er nu højspændt i området. Da jeg var i Fergana-dalen denne sommer, var der tilsvarende stridigheder. Da var en gruppe kirgisere tilbageholdt i en tadjikisk enklave, angiveligt fordi de havde smuglet kviksølv – hvorfor man så end gør det?

 

Hvorfor skal vi være bekymret over småskyderier i et fjerntliggende område med stridende folkeslag og en bizar grænsedragning? Fordi Kirgistan, Tadsjikistan og Usbekistan er skrøbelige stater. Hvis ikke Kirgistan er en ”failed state”, så er Fargana-dalen i hvert fald. I mange landsbyer bliver børn ikke sendt i en almindelig skole, men i stedet i en islamisk madras, drevet af organisationer fra Saudi-Arabien, Iran, Kuwait og Pakistan. For fattige familier er der ofte ingen anden mulighed, end at sende børnene i en madras, da det give en lille indtægt. Den eneste autoritet i de centralasiatiske samfund, som har høj troværdighed og tillid er de religiøse autoriteter. Navnlig for unge er fremtidsperspektiverne ganske begrænset; fattigdom i landsbyen, narkotikasmugling fra Afghanistan eller tilværelsen som migrantarbejder i Rusland eller Kasakhstan til en hyre på ned til 200 dollars om måneden. Derfor er det let at hverve unge til fundamentalistiske organisationer. Derfor har Fergana-dalen potentiale til desværre at udvikle sig på samme måde som Afghanistan. I Centralasien er Vestens fokus ensidigt på Afghanistan. Alene Danmark bruger knapt en halv milliard kroner hvert år på bistand til Afghanistan, hvorimod de skrøbelige nabolande nærmest intet får i dansk bistand. En øget fokus på Afghanistans nabolande kunne formentlig være med til at imødegå den type udfordringer og problemer, vi de seneste tyve år har set udgår fra Afghanistan. Mandagens uroligheder i Fergana-dalen er blot et lille forvarsel om hvilket kaos, der kan opstå i området. Et kaos, der lynhurtigt vil kunne sprede sig i hele regionen, og underminere den skrøbelige stabilitet i Afghanistan, som vi har været med til at opbygge gennem ti år militær tilstedeværelse.   

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Anders Sørensen skriver
15.04.14 14:07
Tommy, 1 milliard kommer man rigtig langt for I UA, især hvis det er vestlig Læs mere
Peter Krogsten skriver
15.04.14 11:02
Thomas Sillesen Har du nogen sinde sat dine ben i Ukraine, eller Østeuropa overhovedet? Janukovitch var valgt ved et valg ingen stiller Læs mere
Tommy Nagel skriver
14.04.14 21:25
Jørgen S. Andersen 5 milliarder $. Del dem bare ud over 25 år, så er der 1 milliard til hver år. l milliard! Læs mere
Anders Sørensen skriver
14.04.14 07:14
Jørgen Andersen skriver
14.04.14 04:41
Tommy Nagel, skulle vi ikke lige have den tidsperiode, hvor de 5 milliarder blev brugt? Så vidt jeg har læst var det siden 1999, og så falder dit Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her