*

Profil

Med udgangspunkt i Grundtvigs ord om at "friheden duer til alt godt" blogger Jens-Kristian Lütken om frihed og globalt udsyn. Fra Københavns Rådhus til konflikter i Kaukasus.

Baggrund:

Jens-Kristian Lütken er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre. Aktiv i Europabevægelsen og tidligere landsformand for SILBA.

Andet:

Twitter: @lytken

Sted:

København

Website:

Besøg

Jens-Kristian Lütken

Stalins støvler

Dato: 31. januar, 2013

Emner: , , , , , ,

 

 

Heldigvis vandt nysgerrigheden over min indre, og til tider, højlydte rindalist. Ellers ville jeg nok ikke have tilbragt aftenen på det lille Teater Grob på Nørrebro. For tiden spiller ”Stalins Støvler”. Jeg skal ikke gengive hvad stykket handler om i detaljer, men temaet er naturligvis Stalin, med paralleller til Putins Rusland og ikke mindst Pussy Riot. Stykkets forsøg på at inddrage dagens Rusland er relevant, men kunstnerisk søgt. I stedet lykkedes stykket langt bedre i fremstillingen af livet i den totalitære og undertrykkende stat. En stat, hvor ingen kan vide sig sikre, hvor ingen kan stole på nogen – selv den enevældige tyran er ensom og frygter sine omgivelser.

 

I det utopiske samfund/helvede er det givne og konkrete forsvundet. Relationen til andre mennesker, den konkrete næste, er erstattet med ”revolutionen” og ”folket”. Flygtige og abstrakte størrelser, som uden videre legitimerer mord og de største forbrydelser menneskeheden har set. Det enkelte menneske må affinde sig med at tilhøre en af to grupper: medløberne eller de forfulgte. Resultatet er ofte det samme: Et nakkeskud eller en langsom død i Gulag. ”Stalins Støvler” giver et kort indblik i et kafkask univers, hvor myrderierne og ondskaben har nået et omfang, hvor selv forskellen mellem levende og døde er udvisket. Forfølgelsen er total.

 

Tilbage til nutiden, for jeg er ikke teateranmelder, men har blot givet udtryk for de tanker stykket satte i gang. Selvom stykket forsøger at drage en tyk parallel mellem Stalin og Putins Rusland, så mener jeg at pointen ligger et andet sted, om end resultatet i sidste ende måske er det samme. Ruslands manglende opgør med Sovjet-tiden gør at fortidens dårligdomme lever videre, og fortidens løgne er fortsat sandheden. For kunne ”Stalins Støvler” være opført på et teater i Moskva? Næppe. Magthaverne i Kreml føler sig fortsat forfulgt af indbildte fjender, i dag i form af Pussy Riot. Og magthaverne foregiver stadig at beskytte folket, senest mod homoseksualitet. Der er dog en helt afgørende forskel mellem Stalin-tiden og Putins Rusland. Hvor Stalin-tidens dissidenter var forfatterne, der lærte deres digte udenad og fortalte dem videre, så er nutidens dissidenter helt anderledes. Det er middelklassen der går på gaden, og det er unge der spreder deres meninger på nettet, og det er kritiske bloggere der i løbet af ingen tid får deres budskab ud til hele det enorme land, og resten af verden. Det er her håbet er for endeligt at bryde ud af den fortid, som stadig forfølger Rusland og russerne. Pussy Riot er symbolet på denne udvikling, for de er ikke meget mere end et symbol, men et symbol som har fået resten af verdens øjne op for de overgreb og den vilkårlighed der foregår i Putins Rusland.      

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Anders Sørensen skriver
15.04.14 14:07
Tommy, 1 milliard kommer man rigtig langt for I UA, især hvis det er vestlig Læs mere
Peter Krogsten skriver
15.04.14 11:02
Thomas Sillesen Har du nogen sinde sat dine ben i Ukraine, eller Østeuropa overhovedet? Janukovitch var valgt ved et valg ingen stiller Læs mere
Tommy Nagel skriver
14.04.14 21:25
Jørgen S. Andersen 5 milliarder $. Del dem bare ud over 25 år, så er der 1 milliard til hver år. l milliard! Læs mere
Anders Sørensen skriver
14.04.14 07:14
Jørgen Andersen skriver
14.04.14 04:41
Tommy Nagel, skulle vi ikke lige have den tidsperiode, hvor de 5 milliarder blev brugt? Så vidt jeg har læst var det siden 1999, og så falder dit Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her