*

Profil

Mikael Jalving dyrker politiske skandaler fortrinsvis i Danmark og Sverige og retter skytset mod både genier og fjolser. Indimellem læser han tilmed en bog og roser regelmæssigt de forkerte. Bestyrer Jalvings Historietime på Radio24syv og bruger fritiden på sin familie og sin racercykel

Baggrund:

Historiker og kommunikationsrådgiver

Andet:

Forfatter til bl.a. Absolut Sverige (2011/svensk 2012), Mig og Muhammed (2010) og Magt og ret (2007)

Sted:

Bag en Dell Vostro på Rådhuspladsen

Website:

Besøg

Mikael Jalving

Opgør med den radikale historikertradition

Dato: 16. april, 2014

Emner: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Han kan lige akkurat nå det. Men han gør det formentlig ikke. Filminstruktør Ole Bornedal ændrer formentlig ikke på drejebogen for sin tv-dramatisering af Danmarks forsmædelige nederlag i 1864.

TV-serien – efter sigende den dyreste nogensinde, som langt overgår Klaus Birchs film ”Slagtebænk Dybbøl”, der vises på DR K på fredag – har premiere til september, men mit gæt er, at den vil gentage den gamle traver om, at danskerne var godt dumme, da de troede, de kunne få preusserne …

Læs mere

Gensyn med Muhammedkrisen

Dato: 9. april, 2014

Emner: , , , , , , , , ,

 

Flere bør undskylde for deres handlinger under Muhammedkrisen, mener Naser Khader, og det har han fandme ret i. Men det kommer ikke til at ske med de to hovedskurke – Politikens chefredaktion og Uffe Ellemann-Jensen, den måske mest hovne dansker siden Corfitz Ulfeldt.

Hvad Politiken angår, er avisen udenfor pædagogisk rækkevidde i denne sag, som den tabte – og nu taber igen – af frygt for at tabe endnu mere ansigt, end den allerede har gjort. Lars Erslev Andersens patetisk-servile …

Læs mere

Den største af dem alle lige nu er EU

Dato: 7. april, 2014

Emner: , , , , , , , , ,

 

Mens nøgterne iagttagere som f.eks. den amerikanske toprådgiver Graham T. Allison forsøger at skitsere mulighederne for Ukraine – og Vesten – står vestlige moralister i kø for at kalde dem, der ikke deler deres synspunkter, ”uanstændige”.

Det er næsten som at høre nyt fra Kreml i de gamle dage: Modstanderen er ikke blot af en anden mening. Modstanderen er et dårligere menneske.

Graham Allison sammenligner derimod med Belgien.

Ligesom Ukraine var Belgien længe klemt mellem stormagter. I 300 år var landet en …

Læs mere

Næ, må vi så be’ om noget ordentlig hadsk tale

Dato: 1. april, 2014

Emner: , , , , , , , , , ,

 

Nu ved jeg ikke, hvem der havde forventet seriøsitet fra Europarådet. Men Rådets seneste rapport om hadsk tale i Danmark må få flere på barrikaderne.

Vi må sgu da kunne gøre det væsentlig bedre end, hvad den prominente nulforsker Nils Muiznieks, Europarådets lettiske menneskerettighedskommissær, har fundet frem til i sin ufrivilligt komiske ”rapport” om Danmark, der mimer en tidligere “rapport” fra Europarådet i 2004: Et sølle læserbrev fra 2003, og en skaldet Infomedia-søgning fra danske aviser de seneste to år …

Læs mere

Den Første

Dato: 26. marts, 2014

Emner: , , , , , , , , ,

 

Man plejer at kunne huske den første. Det var måske ikke himmelsk, men det var jordisk, og mindet vil altid være der, indtil man ikke selv er der længere.

Sådan har jeg det af flere grunde ikke med Første Verdenskrig.

Dels var det trods alt før min tid. Dels har jeg stort set ikke hørt om den i skolen eller på gymnasiet. Da jeg tog et kursus i krigen på Odense Universitet tilbage i 1990, måtte underviseren, David Gress, starte helt …

Læs mere

”Det er min egen race”

Dato: 24. marts, 2014

Emner: , , , , , , ,

 

Jeg havde bestilt en ny vaskemaskine til levering mandag morgen. Varevognen ankom punktligt, og en ualmindelig serviceminded fragtmand spurgte venligt, om han skulle tage den gamle vaskemaskine med uden beregning.

Se, den var jeg selvsagt med på, selv om ca. 25 pct. af min bevidsthed havde på fornemmelsen, at det måtte være skjult kamera til et public service-program med den lidt snørklede, men alligevel oplysende arbejdstitel: Hvordan reagerer danskerne, når de oplever noget så sjældent som service?

Jeg blev glad. Solen skinnede, …

Læs mere

Imperier er højrisiko, nationer er lavrisiko

Dato: 19. marts, 2014

Emner: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Det uafhængige Krim bestod i mindre end 24 timer. Nu er Krim russisk. Søndagens afstemning viste sig at være et ultrakort forspil til halvøens optagelse i Den Russiske Føderation. Hollywood kunne ikke have drejet fortællingen bedre.

Hvad skal vi sige til dette kup?

Det nemmeste er vrede og forargelse. Den findes overalt på Facebook og andre sociale medier – samt i de europæiske hovedstæder hen over hele det politiske spektrum, der genspiller den gamle traver om de Gode vs. de Onde.

At Putin …

Læs mere

Historien om børnechecken viser demokratiets svaghed

Dato: 17. marts, 2014

Emner: , , , , , , , , ,

 

Alle kan lide børn. Eller næsten. Og alle kan lide at få en fed check stukket i hånden. De fleste kan sjovt nok også godt lide sammenstillingen – en børnecheck. Bare ikke, hvis den gives til hvem som helst med børn i Polen eller Bulgarien.

Jeg forstår dem godt. Der er grænser for velfærd. Selv i Danmark, der indtil for nylig kunne købe hele verden – og så alligevel ikke.

Som beskrevet i JP’s glimrende søndagsfeature (kræver Premium-abonnement), kan den famøse børnecheck …

Læs mere

Forår i Paris, efterår i Europa

Dato: 13. marts, 2014

Emner: , , , , , , , , , ,

 

Den første Gauloise slår nærmest benene væk under mig. Jeg krydser Rue de Rivoli beruset af nikotin, går gennem lågen ind til Tuileries-haven og møder silhuetten af Eiffeltårnet i det skarpe forårslys. Ved bagsiden af Jeu de Paume står en afrikansk fotomodel med gazellelange ben på høje stiletter, lårkort og bare skuldre. Hun står der bare; som en statue. Og tilbedes af modefotografen, der knipser med kameraet, mens han feterer hende med små udråb som Viola! Tres Belle! Incroiable! Encore!

Nikotinen, …

Læs mere

Sønnernes tid

Dato: 6. marts, 2014

Emner: , , , , , , ,

 

Det er sønnernes tid. I professionel fodbold såvel som i formel 1. Det ene sted er det Kasper Schmeichel,
der imponerer. I den anden er det Kevin Magnussen.

Begge er som bekendt sønner af store navne inden for deres sportsgrene, hvor de har fejret triumfer og inspireret seere og drengerøve i alle aldre.

Jeg må indrømme, at jeg altid har tænkt mit, når jeg mødte sønner, der gik i deres fædres fodspor. Find dog på noget selv! Gør noget andet!

Det har jeg …

Læs mere

 

Seneste kommentarer

Sami Sami skriver
06.05.14 04:19
Vrøvl. Slesvigerne ville netop ikke løsrives fra Danmark, de ville vedblive at være danskere, som de havde været siden 6-700 tallet med grænse Læs mere
Peter Krogsten skriver
21.04.14 14:08
Kristina Jessen Hansen Næh, eneste forskel er at i en diktaturstat ved du at du ikke kan vælge hvem du vil have. Her stemmer du på dem partierne Læs mere
Kristina Hansen skriver
20.04.14 13:16
Så flyt til en diktaturstat. Så slipper du for Læs mere
D Marcelino skriver
17.04.14 20:18
Jeg har altid sagt, at ingen poltikere bør bestride et embede uden forudgående undersøgelse af seks uafhængige psykiatrikere og seks uafhængige Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her