*

Profil

Mikael Jalving dyrker politiske skandaler fortrinsvis i Danmark og Sverige og retter skytset mod både genier og fjolser. Indimellem læser han tilmed en bog og roser regelmæssigt de forkerte. Bestyrer Jalvings Historietime på Radio24syv og bruger fritiden på sin familie og sin racercykel

Baggrund:

Historiker og kommunikationsrådgiver

Andet:

Forfatter til bl.a. Absolut Sverige (2011/svensk 2012), Mig og Muhammed (2010) og Magt og ret (2007)

Sted:

Bag en Dell Vostro på Rådhuspladsen

Website:

Besøg

Mikael Jalving

Martin Krasnik – en journalistisk flottenheimer

Dato: 19. marts, 2013

Emner: , , , , , , , ,

 

 

Med fare for at blive beskyldt for at tilhøre det borgerlige hylekor, der indimellem drister sig til at kritisere indholdet i Danmarks Radios programvirksomhed til rundt regnet 4 mia. kr. årligt, kan jeg ikke afstå fra at undre mig højlydt over DR 2’s Martin Krasniks optræden søndag aften i Deadline-interviewet med Lars Hedegaard.

Guderne skal vide, at Lars Hedegaard mildest talt blev taget på det forkerte ben og virkede helt uforberedt på værtens interviewteknik og nok også skulle have haft et bedre svar på, hvad han angiveligt skal have sagt om i en tale i Bruxelles for nogle år siden og i et interview hjemme i privaten. Men jeg vil ikke klandre førstnævnte for det nu al den stund, jeg synes, han har stået model til rigeligt shit på det seneste.

Det er Krasniks optræden, der er værd at kommentere.

Jo-da, hans teknik er upåklagelig, hvis man med teknik hentyder til en metode, der skal få gæsten på glatis uanset proportioner, journalistisk fairness og intellektuel hæderlighed: Ekstra Bladet i levende billeder – tilsat et par fremmedord.

Men enten kan Krasnik ikke læse, eller også var han bare så opsat på at få den gamle mand ned med nakken, så enhver husmor snart holder op med at fatte sympati for hans situation. Lars Hedegaard er jo ekstremist, ikke sandt?

Gud fri mig vel. Ved flere lejligheder har jeg diskuteret med Lars Hedegaard, og vi er ikke enige om alt – langtfra. Læsere af JP vil vide, at jeg opfatter Hedegaards syn på islam som skåret i granit, men jeg anerkender hans forfatterskab og øvrige virke som et validt forsøg på at begribe, hvad det er, vi i Vesten og Europa er oppe i mod. Og jeg har ikke selv formået at skrive noget, der er bedre. Det har Martin Krasnik mig bekendt heller ikke.

Når vi snakker islams historie, kerne og genealogi er vi langt fra debatteknik og røde ører i DR-Byen. Her handler det om historie, samtid og vore børns fremtid, ikke om at udstille en mand for at have de forkerte venner, for at være ”stadig mere isoleret” eller om at tage sig strålende ud på en from scene, mens almindelige mennesker sover, fordi de har et arbejde at skulle op til næste dag.

Når f.eks. Martin Krasnik sammenligner Lars Hedegaard, Helle Merete Brix og Torben S. Hansens bog I krigens hus med Zions Vises Protokoller, er man nødt til at spørge, hvilken han har læst, for det kan umuligt være dem begge. Det er jo helt ude i hampen.

Senest har Hanna Ziadeh via Facebook gjort mig opmærksom på, at Krasnik såmænd bare genbruger Ziadehs anmeldelse af I krigens hus med titlen “Mekkas Vises Protokoller”. Ikke engang dét har Krasnik altså fundet på selv.

Jeg har skrevet om I krigens hus for fem år siden. Orker ikke at gentage mig selv. Bortset fra: I krigens hus er en bredt formidlet europahistorie med særligt henblik på spændingen mellem islam og Vesten, som sjældent får stemme og krop i akademia, selv om det er en vigtig dynamik i vores kontinents tilblivelse.

Søndag aften vendte Martin Krasnik gentagne gange tilbage til spørgsmålet om, hvorvidt der inden for islam fandtes eller findes en masterplan om at overtage Vesten. Det tvivler jeg på.

Forfatterne diskuterer frem og tilbage, og svarer: ikke nødvendigvis, men understreger, at det faktisk ikke betyder stort i forhold til det simple faktum, at tilvandringen til Vesten begyndte, voksede og er steget støt i mange årtier, godt hjulpet på vej af næstekærlige regeringer, sådan at europæiske storbyer i dag er præget af muslimske ghettoer og tiltagende segregering i kvarterer, gader, skoler, institutioner, kultur- og foreningsliv, hverdag og politik. Overalt i Europa.

Martin Krasnik går for at være nogenlunde begavet og observant, men søndag aften førte han bevis for, at der ikke længere er så meget at prale af. Han lader til at være gået i stå, kan ikke følge med. Nu er han bare journalist.

Journalisten har haft uger til at forberede dette interview og er i denne sammenhæng seernes ambassadør – hvoraf mange enten ikke har læst bogen og derfor ikke fik en kinamands chance for at finde ud af, hvad den egentlig går ud på. I stedet kogte vores offentligt finansierede vært bogen ned til omtalen af et eneste dokument fra 1981, som bestemt kan læses anderledes, end hvad Krasnik mente og vedholdende påstod, er tilfældet.

Krasniks påståelighed afslørede en aktivisme, som jeg ikke forventede mig af ham, og interviewet endte som det DR, vi kender alt for godt i forvejen. Jorden kalder Krasnik. Læs lige Bruce Bawers svar her. Krasnik har ikke engang talt med dem, han citerer.

Jeg er ikke komplet idiot. Derfor er jeg heller ikke er et sekund i tvivl om, at Martin Krasnik er dagens helt i DR. Når selveste Søren Krarup protesterer, må de have ramt rigtigt. De elsker jo dåselatter derude.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Sami Sami skriver
06.05.14 04:19
Vrøvl. Slesvigerne ville netop ikke løsrives fra Danmark, de ville vedblive at være danskere, som de havde været siden 6-700 tallet med grænse Læs mere
Peter Krogsten skriver
21.04.14 14:08
Kristina Jessen Hansen Næh, eneste forskel er at i en diktaturstat ved du at du ikke kan vælge hvem du vil have. Her stemmer du på dem partierne Læs mere
Kristina Hansen skriver
20.04.14 13:16
Så flyt til en diktaturstat. Så slipper du for Læs mere
D Marcelino skriver
17.04.14 20:18
Jeg har altid sagt, at ingen poltikere bør bestride et embede uden forudgående undersøgelse af seks uafhængige psykiatrikere og seks uafhængige Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her