*

Profil

Per Palmkvist Knudsen, It-direktør i JP/Politikens Hus, kommenterer udviklingen inden for it-verdenen - set fra købernes og forbrugernes synspunkt.

Baggrund:

Per Palmkvist Knudsen har været vidt omkring i it-verdenen: Han har arbejdet med alt lige fra drift, udvikling og undervisning til rådgivning, salg og ledelse.

På CVet står virksomheder som Arbejdstilsynet, Datacentralen (nu CSC), Devoteam, Krak, og Virk.dk.

I dag er han it-direktør hos JP/Politikens Hus A/S og fast klummeskribent på Morgenavisen Jyllands-Posten.

E-mail:
per.palmkvist@jppol.dk

Andet:

I finalen til "årets CIO 2011"
Vinder af itSMFs pris "Det bedste IT Service Management Projekt 2012"

Udgivelser
It-tanker fra et rødt ocean

Sted:

Blovstrød

Website:

Besøg

It-bossen

Kvinderne kommer

Dato: 8. november, 2011

Emner: , , , , , ,

8 kommentarer

 

 

It-branchen er et mandsdomineret erhverv. Men det er heldigvis ved at ændre sig. Senest har to af de helt store it-virksomheder – IBM og HP – fået kvindelige topchefer.

Selv om de næsten er jævnaldrene og begge er særdeles veluddannede, er Ginni Rometty og Meg Whitman så forskellige som de næsten kan være.

IBMs første kvindelige topchef Ginni Rometty har været i virksomheden siden 1980. Hun er særdeles godt inde i strategien, hvor virksomheden bevæger sig væk fra det konkurrenceprægede hardwaresalg hen mod det mere lukrative marked for tjenesteydelser og komplekse systemer. Således var hun ansvarlig for den meget succesfulde integration af konsulentfirmaet PriceWaterhouseCoopers i IBM.

Med stor sandsynlighed fortsætter Ginni Rommetty den strategi, IBM har fulgt de sidste 10 år. Samtidig var det ingen overraskelse for nogen, at det blev hende, der fik tjansen.

Ginni Rometty

Ginni Rometty

Anderledes forholder det sig hos HP: Udnævnelsen af Meg Whitman var en overraskelse for de fleste.

Meg Whittmann har arbejdet hele sit liv i virksomheder, der primært sælger til forbrugere. I firmaer som DreamWorks, Proctor & Gamble og Hasbro. Senest var hun direktør for eBay, hvilket gjorde hende til en holden kvinde. Så rig, at hun kunne investere 144 millioner USD af sin egen formue i sin valgkamp for at blive guvernør i Californien. Hun tabte, men blev ved årsskiftet medlem af bestyrelsen af HP.

I september efterfulgte hun Leo Apotheker, der ledte virksomheden så elendigt, at den tabte 47 % af dens aktieværdi under hans 11 måneder korte ansættelse. Der var mange andre mulige kandidater til chef-posten, både internt i HP og udenfor. Men bestyrelsen endte altså med at droppe en grundig søgning, og valgte hurtigt en person fra deres egen kreds.

Da hun lige var tiltrådt, udtalte Meg Whitman, at hun ikke ville ændre på den allerede lagte strategi. Men der gik ikke lang tid, så blev den ansvarlige for stategi og teknologivalg i HP  Shane Robison fyret. Kun fem uger efter tiltrædelsen annoncerede HP, at de alligevel ikke ville skille sig af med deres pc-aktiviteter. Så jo: strategien er bestemt blevet ændret. Spørgsmålet er, hvor godt rustet Meg Whitman er til den slags overvejelser.

Meg Whitman

Meg Whitman

Hvor vigtige den slags beslutninger er, blev tydeligt i sidste uge: Cnet.com afslørede, hvorfor Microsoft i den grad har tabt markedet for tavle’pc’er til Apple og Google. Tidligt i 2010 havde Microsoft to konkurrerende hold, som skulle skabe grundlaget for Microsofts bud på en tavle-pc. Det ene hold kom fra Microsofts eneste succesfulde forbruger-elektronikprodukt - Xbox. Det andet hold baserede deres teknologier på Windows. Det første hold havde allerede et produkt klart, som hurtigt ville kunne lanceres: Courier.

Microsofts topchef Steve Ballmer turde ikke selv vælge. I stedet kaldte han Bill Gates tilbage fra pensionistlivet. Bill Gates fik angiveligt et anafylaktisk chock, da lederen af Courier-projektet – den erfarne J Allard - forklarede Gates, at Courier ikke havde en mailklient indbygget. I stedet kunne man læse sin mail i en web-browser.

Courier blev droppet, og J Allard er ikke længere i Microsoft. Selvom det var ham, der om nogen hjalp Microsoft, da de meget sent ønskede at komme med på ”internet-bølgen” i 1990erne. Efter Bill Gates i lang tid havde afvist internettet.

Windows-projektet til tavle-pc’er blev aldrig godt nok, og nu venter alle på Windows 8, før de ønsker at anvende en tavle-pc med en Microsoft-platform. Courier kunnet have fået en markedsandel, men blev som skrevet droppet.

Eksemplet viser, hvor vigtig viden om markedet er. Og hvor dyre forkerte beslutninger kan være – hvis man har iltert temperament. Hvad Meg Whitman har. Hendes tidligere virksomhed eBay valgte at betale 200.000 USD i et forlig med en medarbejder, der var blevet skubbet af en vred Meg Whitman.

HP har en smertelig lang historik med udskiftninger på direktionsgangen, som på verdensplan kun overgås af DSB: Leo Apotheker efterfulgte Mark Hurd, som blev smidt ud fordi han brugte for mange af virksomhedens penge på den tidligere sexfilmsstjene Jodie Fisher. Mark Hurd efterfulgte i 2005 Carly Fiorina, som blev smidt ud af bestyrelsen pga ”uoverensstemmelser om strategien”.

Forløbet med HPs besynderlige siksak-kurs under Leo Apothekers ansættelse viser, at HPs bestyrelse ikke er gode nok til at give direktøren strategisk modspil. De har nu valgt en kvinde, som ingen erfaring har med den virksomhedsrettede strategi, HP og IBM ønsker at forfølge.

Det bliver ikke noget let job. Måske det er på tide at udskifte HPs bestyrelse?

Men hvad tror du: Overlever Meg Whitman hendes bestyrelse, eller smider de - også - hende ud efter kort tid? Kom med en kommentar eller en stemme i boksen til højre!

Opdateret 14. november: Der er ingen grund til at opgøre resultatet af afstemningen i procenter: Seks valgte muligheden “Meg Whitman” til spørgsmålet “Bliver det Meg Whitman, der forlader HP, eller bliver det bestyrelsen?”. Én læser valgte “Bestyrelsen”, mens den sidste valgte “Ved ikke”.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
Jacob Hansen, Herfølge | Skrevet: 8. nov 11 kl. 08:52

Per,

Du skal ikke se på branchen, men på jobbet.
Meg Whitman er ansat til at lede. Ikke at hun er kvalificeret til det, men det er det eneste hun måske kan bruges til. Der er noget der tyder på at HP er underlagt en besynderlig stærk indflydelse af kvindelig lobby, eller et eller andet obskurt religiøst væsen. Og det er næsten det samme.

Her er en god forklaring på virkeligheden i kønsdebatten. Den dækker sådan set også IT.
http://www.youtube.com/watch?v=GLPDBGZiT54

Have fun!

Upassende ? Klag over indlæg

 
Jens Hansen, København | Skrevet: 8. nov 11 kl. 09:02

@Jacob Hansen

Hvad er det for en chauvinistisk video at linke til..

Interresant at se hvad der sker med HP..

Upassende ? Klag over indlæg

 
kim laursen, odense | Skrevet: 8. nov 11 kl. 11:46

God ide at udskifte HP’s bestyrelse fordi HP er jo grundlagt på at bygge pc-komponenter, som der ikke længere er nogen fremtid i i Vesten.

Historien om HP er også historien om samfundet og politikerne, der i deres økonomiske uforstand tror at fordi 1%-segmentet sidder på værdierne, at det også er derfra at de nye værdi opstår - men det ved vi jo at det er lige modsat.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Steen Jensen, Frederiksberg | Skrevet: 8. nov 11 kl. 12:19

Og mandedominansen vil fortsætte på trods af de mange drømme.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Gert Thomsen, København | Skrevet: 8. nov 11 kl. 13:44

Jeg vil da håbe at HP m.fl. ansætter den bedst egnede til jobbet, ligesom vi har gjort hvor jeg arbejder. At favorisere kvinder fordi de er kvinder, er en udsøgt hån mod de kvinder, der er så velkvalificerede, at de ikke behøver at gøre opmærksom på, hvad de har mellem benene, men kan klare sig med det der er mellem ørerne. Det er også en udsøgt hån mod de velkvalificerede mænd der vælges fra.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Karsten Aaaen, Kolding | Skrevet: 9. nov 11 kl. 01:04

Er det netop ikke det der var Steve Jobs styrke, at se hvor fremtiden bevæger sig hen før den bevæger sig derhen. Bill Gates fattede åbenbart intet af internettet i 1993-1994-1994, nu fatter han åbenbart heller ikke, at før eller sidne kommer vi alle til, i en tablet-pc, eller i en smartphone (som f.eks. en iPhone) at læse vore emails i en web-browser. Og er det ikke det de folk som f.eks. har en iPhone eller en iPad allerede gør?

I stedet for at spørge om en mailklient (som f.eks. windows live mail?) er nødvendig i fremtiden fastholder Bill Gates og Microsoft altså at en sådan er nødvendig. Her kan man igen se Steve Jobs styrke - et sådant spørgsmål ville han, Jobs, altså have stillet.

Mht. at kvinderne kommer i iT-verdenen, er der altså intet nyt i det. I hvert fald ikke herhjemme i DK. Jeg kender til flere virksomheder hvor netværks og teknik specialisterne er - kvinder. Og hvorfor skulle det være specielt interessant at HP og IBM udnævner kvindelige chefer? (CEOs).

Ang. Meg Whitmann’s udnævnelse i HP, så vi jo se, hvordan det går. Hvorfor skulle hun ikke være i stand til styre en bestyrelse?

Upassende ? Klag over indlæg

 
JP Redaktionen , | Skrevet: 9. nov 11 kl. 13:03

Kære læsere. Hold venligst en god tone. Læs mere om vores regler her: http://multimedia.jp.dk/static/jp/opinion/regler.html. Fortsat god debat. Med venlig hilsen redaktionen.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Per J, København | Skrevet: 9. nov 11 kl. 22:00

Der er bare aldrig nogen som har forklaret HVORFOR det skulle være godt. Vi er to forskellig køn, vi skal ikke være ens. Fint med nogle steder hvor der kun er det ene køn.

Upassende ? Klag over indlæg

 

Seneste kommentarer

Meget relevant artikel Per, men man kan desværre ikke kommenterer på JP Premium endnu? Nå, men kan du anbefale nogle bøger eller forfattere på Læs mere
Redliw Netrom skriver
04.12.12 17:38
Hvornår kommer det til systemet selv??? det er jo sygt at vi er blot en handelsvare for nogen og så udnytter man det til at være gennemsigtigt, Læs mere
Lars Duborg skriver
28.11.12 19:36
Der er en masse gode betragtninger i denne artikel. Det er heldigvis tendensen at der kommer mere og mere pres på IT afdelingerne. Beslutningerne om Læs mere
Stieg Eriksen skriver
28.11.12 18:57
helt rigtige Læs mere
Henning Buddig skriver
28.11.12 12:16
...De fleste it-chefer vil derfor starte med at sige ”nej”. Efterfulgt af et ”nej” og endnu et ”nej”. ... What, er de ikke Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her