*

Profil

Per Palmkvist Knudsen, It-direktør i JP/Politikens Hus, kommenterer udviklingen inden for it-verdenen - set fra købernes og forbrugernes synspunkt.

Baggrund:

Per Palmkvist Knudsen har været vidt omkring i it-verdenen: Han har arbejdet med alt lige fra drift, udvikling og undervisning til rådgivning, salg og ledelse.

På CVet står virksomheder som Arbejdstilsynet, Datacentralen (nu CSC), Devoteam, Krak, og Virk.dk.

I dag er han it-direktør hos JP/Politikens Hus A/S og fast klummeskribent på Morgenavisen Jyllands-Posten.

E-mail:
per.palmkvist@jppol.dk

Andet:

I finalen til "årets CIO 2011"
Vinder af itSMFs pris "Det bedste IT Service Management Projekt 2012"

Udgivelser
It-tanker fra et rødt ocean

Sted:

Blovstrød

Website:

Besøg

It-bossen

Er e-bøgerne gode nok nu?

Dato: 6. marts, 2012

Emner: , , , , , , , , , ,

 

 

Min hustru er noget af en læsehest. Hun er en flittig bruger af biblioteket - og en god kunde hos boghandleren. Især køber hun nyudkomne bøger, for ventelisten på disse er ofte lang på bibliotekerne. Som resultat hober bøgerne sig op i vores reoler. En dag kan vi åbne et antikvariat, hvis dette fortsætter.

Men hjælpen er på vej til vores – og mange andres - trængte boghylder: E-bøger ser endelig ud til at få sit danske gennembrud. Indtil for nylig var der næsten ingen interessante danske e-bøger, og det var ret bøvlet at læse dem. Begge dele er ændret nu.

Stort udbud
I danske internetboghandler som g.dk og saxo.com kan man nu købe i tusindvis af e-bøger på dansk. Apples iBook-butik er også rigt forsynet. Hvis man ikke ønsker at betale for bøgerne, kan man låne tre bøger om måneden på eReolen.dk. Også de helt nyeste. Alle landets kommuner og 81 danske forlag har tilsluttet sig det digitale biblioteksprojekt, som indeholder mere end 2.000 titler.

De købte og de lånte bøger kan læses på det, man har lyst til: på Pc’en, tavle-pc’en, en særlig e-bogslæser eller sågar en smartphone. Men hvad er egentlig bedst?

En del vælger både-og
I USA ser det ud til, at de særlige e-bogslæsere, foretrækkes af mange: Næsten en tredjedel (29 %) af de voksne amerikanere har nu enten en tavle-pc eller en særlig e-bogslæser viser en undersøgelse fra PewInternet. Én ud af fem (19 %) har en dedikeret e-bogslæser. Det samme antal har en tavle-pc. Mange har med andre ord begge dele. Men hvorfor det, når man kan læse bøgerne på sin tavle-pc?

For at komme svaret nærmere, gennemførte min familie og jeg en intensiv e-boglæsningstest i vinterferien på forskelligt udstyr: Smartphones, en iPad-tavle-pc, en e-bogslæser fra Sony, en e-bogslæser fra Amazon og en tavle-pc fra Amazon.

De enheder vi testede e-bøger på

De enheder vi testede e-bøger på

Dommen er klar: E-bogslæseren fra Sony giver klart den bedste læseoplevelse – samlet set. Så god, at min hustru med bekymring er begyndt at spørge, hvornår vi skal levere den tilbage.

Læsning på e-bogslæser

Læsning på e-bogslæser

Årsagerne til at vi foretrækker e-bogslæseren fra Sony er flere:

Standarder er vigtige
Alle bøger fra danske internetboghandlere og fra eReolen leveres i det såkaldte ePub (electronic publication) format. Formatet er en international standard, som understøttes af – næste – alle former for programmer og udstyr, der kan bruges til e-bogslæsning.

De købte e-bøger kan let flyttes fra udstyr til udstyr. Læsbarheden er passabel på smartphones, god på tavle-pc’er og fremragende på e-bogslæsere. Telefoner og tavle-pc’er anvender LCD-skærme (Liquid Crystal Display) lige som fladskærms-tv. Den slags har en glasoverflade, og sorth/hvid gengivelsen er ikke helt skarp.

Modsat anvender e-bogslæserne den såkaldte eInk-teknologi, som er en slags elektonisk blæk. Overfladen er mat og bogstaverne står meget tydeligt. Samtidig er e-bogslæserne meget lettere. De kan derfor anvendes i sollys, og er – ikke uvæsentligt – behagelige at ligge med i sengen.

Det digitale folkebibliotek
Bøger lånt på eReolen er lidt vanskeligere at flytte rundt: Den anvendte rettighedsbeskyttelse kræver, at man installerer et særligt program, og at man har et id hos Adobe. Begge dele er gratis. Endelig skal man have en pinkode fra sit lokale bibliotek.

Men når de ting først er på plads, er processen let. Hos os var begejstringen stor, for vi kunne med det samme komme til at læse bøger, der lige var udkommet. Ganske gratis. Men de nyudkomne bøger kunne ikke læses på udstyr fra Amazon.

Kindle: Et (for) lukket system
Vi havde taget udstyr med fra Amazon i testen, da denne virksomhed på mange måder har skabt e-bogsmarkedet med deres e-bogslæser – Kindle.

Men Amazon sælger Kindler til noget, der ligner halv pris, for at sælge bøger. Derfor kan deres udstyr ikke læse ePub-formatet. Kun Amazons eget, lukkede format MOBI. Der findes programmer, der kan konvertere mellem de to formater. Men ikke hvis de er rettighedsbeskyttede vha. Adobes produkter. Som e-bøgerne fra eReolen.

Så selv om Amazons e-bogslæser er lækker og har en flot opløsning på skærmen, taber den på at være en lukket ø. Hvilket gør det bøvlet at få danske e-bøger over på den, og umuligt at låne bøger fra eReolen.

Vi er klar - er du?
Men min familie er klar til at afskaffe de fysiske bøger og anskaffe e-bogslæsere. Som i øvrigt kan rumme det antal bøger, vi har på hylderne.

Men hvad er dine erfaringer? Er du klar til at gå helt over til e-bøger, eller holder du fast i bøgerne lidt endnu? Kom med en kommentar eller en stemme i boksen til højre!

Hvad testede vi?

  • E-bogslæser fra Sony: PSR-350, købt på g.dk for 1.241 kr inkl. forsendelse
  • E-bogslæser fra Amazon: Kindle Touch, købt på Amazon.com for 99 USD.
  • Tavle-pc fra Amazon: 7” Kindle Fire, købt på Amazon.com for 199 USD.
  • På smartphones og iPad tavle-pc anvendte vi de gratis apps iBook og Kindle.

Til prisen for de to Amazon-læsere skal lægges amerikanske afgifter og transport (samlet regning fra Amazon: 1.806 kr) samt eventuelle transportomkostninger og afgifter til Danmark.

På alle enhederne lagde vi mindst to e-bøger. Derefter læste vi den samme bog – på forskellige enheder – for at få et indtryk af læseoplevelsen.

Opdateret 20. marts 2012: 63 % svarede “Ja” til spørgsmålet “Er du klar til at gå over til e-bøger?”, 32 % stemte “Nej”, mens de sidste 5 % valgte “Ved ikke”. Der blev afgivet 228 stemmer

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Meget relevant artikel Per, men man kan desværre ikke kommenterer på JP Premium endnu? Nå, men kan du anbefale nogle bøger eller forfattere på Læs mere
Redliw Netrom skriver
04.12.12 17:38
Hvornår kommer det til systemet selv??? det er jo sygt at vi er blot en handelsvare for nogen og så udnytter man det til at være gennemsigtigt, Læs mere
Lars Duborg skriver
28.11.12 19:36
Der er en masse gode betragtninger i denne artikel. Det er heldigvis tendensen at der kommer mere og mere pres på IT afdelingerne. Beslutningerne om Læs mere
Stieg Eriksen skriver
28.11.12 18:57
helt rigtige Læs mere
Henning Buddig skriver
28.11.12 12:16
...De fleste it-chefer vil derfor starte med at sige ”nej”. Efterfulgt af et ”nej” og endnu et ”nej”. ... What, er de ikke Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her