*

Profil

David Jano blogger om landet, der er mindre end Jylland og dog huser over 7 millioner mennesker. Samt om Israels politikere og dets forhold til naboerne og resten af verden.

Baggrund:

David Jano er cand.mag. i Moderne Mellemøststudier med Speciale i Israel fra Syddansk Universitet. Han er ydermere BA i Historie fra Københavns Universitet og har læst på University of Haifa i Israel. Han underviser på Folkeuniversitetet og skriver fast om Israel for nyhedsmagasinet RÆSON.

Andet:

Sted:

København

Website:

Besøg

Emneord:

Konflikternes land

Den australske “Agent X”

Dato: 15. februar, 2013

Emner:

 

 

I Israel har det længe handlet om det israelske valg til parlamentet afholdt den 22. januar 2013, hvor man stadig forhandler om en kommende regering, mens snakken for nylig også er faldet på den amerikanske præsident Barack Obamas kommende besøg til Israel i foråret. Den nye amerikanske udenrigsminister John Kerry er endda også på vej til Israel. Men fokus skiftede i de israelske medier i løbet af denne uge, da det blev afsløret i australske medier, at tidligere agent for den israelske efterretningstjeneste Mossad, Ben Zygier, begik selvmord i sin fængselscelle for to år siden i Ayalon-fængslet i byen Ramle. Denne nyhed kan få alvorlige konsekvenser for Mossad, der ligesom alle andre efterretningstjenester ikke bryder sig om at venner og fjender lærer for meget om dets metoder. Hvad der er op og ned i sagen om Zygier kan dog være svært at finde ud af?

 

Hvis man kan gå ud fra at oplysningerne om Ben Zygier er korrekte, så vil det have en stor effekt på hvordan Mossad fremover vil agere, da lande som Iran, Forenede Arabiske Emirater og Syrien nu har meget travlt med at kigge i deres arkiver efter spor af Zygier. Hvem rejste Zygier til Iran, Dubai og Syrien med? Hvem mødtes han med i de tre lande? Og hvornår har han konkret været i lande som Iran, Forenede Arabiske Emirater og Syrien?

 

Det var den australske journalist Trevor Bormann der ”breakede” historien om den australske ”Agent X” i denne uge. Han fortalte onsdag den 13. februar til australsk tv, at han første gang hørte om Ben Zygier, da en israelsk kilde i foråret 2012 gjorde ham opmærksom på en fremragende historie. Ifølge Bormann ville hans israelske kollega helst have haft historien frem i Israel, men sagen var angiveligt mørklagt af den israelske regering. Løb israelske medier med sagen kunne man blive straffet af myndighederne. Efterfølgende tog det Bormann hele 10 måneder at få sagen på plads, før den ramte de australske medier i denne uge. Israelske medier har siden hævdet, at Zygier fik afsløret sin sande identitet i 2010 af australske sikkerhedstjenester. Men hvad er det overhovedet det drejer sig om?

 

Ben Zygier, født i Australien, immigrerede til Israel i 2000 og blev angiveligt hvervet som Mossad agent kort tid efter. Dette er der for så vidt ikke noget nyt i? En af de mest solgte bøger i Canada i 2007 var bogen ”The Volunteer” om Michael Ross, hvor han afslørede hvordan han emigrerede fra Canada til Israel i 1982 og senere blev Mossad agent.

 

I løbet af sin tid i Israel, der brugte Ben Zygier også sin juridiske uddannelse og arbejdede som advokat for firmaet Herzog og Neeman. Ikke hvilket som helst firma, men samme firma som ejes af Israels fungerende justitsminister Yaakov Neeman fra Netanyahus regeringsparti Likud. I 2009 vendte Zygier tilbage til Australien og blev optaget på Monash University i Melbourne for at færdiggøre sine kandidatstudier. Her gjorde han sig eftersigende hurtigt gode venner med udviklingsstuderende fra Saudi-Arabien og Iran. Dette tiltrak sig omgående opmærksomhed fra australske sikkerhedstjenester, der indkaldte ham til afhøring. ASIS, Australiens svar på PET, mente at Zygier nu var hemmelig agent for Israel. Her bliver meldingerne lidt mudrede, da enkelte israelske medier hævder at Zygier skulle have indrømmet sin nye status, mens andre medier hævder at Zygier indledningsvis nægtede, men at ASIS lækkede historien til australske medier. Zygier skulle så derefter være blevet ringet op af en australsk journalist, hvor han angiveligt ikke var kategorisk nok i sin afvisning af anklagerne mod ham. Faktum er at også tre andre formodede Mossad-agenter blev afhørt af ASIS på dette tidspunkt, altså i 2009.   

 

Zygier vendte kort efter sin afhøring hos ASIS tilbage til Israel. Her blev han arresteret og tilbageholdt 8 måneder i fængslet i Ayalon, sjovt nok i den samme celle som oprindeligt var designet til Yigal Amir, manden der myrdede Yitzhak Rabin i 1995. Eftersigende vidste ingen af hans medfanger hvem han var, mens det heller ikke er lykkedes nogen at finde frem til hvorfor han overhovedet blev fængslet? Zygier blev fundet død i sin celle den 15. december 2010, efter at han havde hængt sig selv. Spekulationerne går på at han tog sit eget liv efter at han var blevet afsløret som agent, men spørgsmålene er mange i den spegede sag. Hvordan kunne det fx overhovedet lade sig gøre for Zygier at begå selvmord, da hans celle var under konstant videoovervågning og andet opsyn? Alt hvad den israelske regering oplyste i denne uge var, at der ganske rigtigt var en fange som begik selvmord i Ayalon-fængslet i 2010, hvorefter man nu ville undersøge fængselsvæsenets manglende opmærksomhed. Om det var Zygier der var tale om meldte udmeldingen intet om. Ben Zygier var 34 år da han døde og hans jordiske rester blev sendt til Melbourne i Australien umiddelbart efter hans død.

 

Sagen ruller nu i israelske medier. Flere israelske parlamentarikere har benyttet sig af deres status som folkevalgte politikere og har angrebet det faktum, at sagen er mørkelagt af efterretningstjenesterne i samarbejde med regeringen. Lederen af Mossad, Tamir Pardo, bliver angrebet for at være ude af trit med moderne medier, hvis han har troet at det var muligt at holde en sag som den om Zygier hemmelig, ved blot at udstede militær censur og retskendelser.

 

Israelsk tv sagde tirsdag, at premierminister Netanyahu også er indblandet i hemmelighedskræmmeriet. Denne skulle angiveligt have rettet henvendelse til flere israelske medier, da han ville bede dem om at holde information om sagen tilbage fra deres spalter. Netanyahu brugte argumentet om national sikkerhed i sin henvendelse om Zygier-sagen. Dette er ikke nyt for Netanyahu, da han også gik i panik tilbage i 1996 under hans første tid som premierminister. Dengang gik Mossads forsøg på at myrde Hamas’ Khaled Mashaal fuldstændig galt i Jordan. Netanyahu bryder sig ikke om at Mossad modtager ”dårlige anmeldelser”, noget man også så sidst Mossad var i medierne i 2010, da Mahmoud Al-Mabhouh blev myrdet i Dubai. Sidstnævnte episode involverede flere agenter der blev fanget på kameraer i Dubai, alle med fremmede pas, også australske. Alle beviser peger mod Israel, men intet konkret er kommet på bordet. Sydney Morning Herald skrev i denne uge, at Zygier formentlig var indblandet i sagen.

 

Det kan være svært at vurdere hvordan denne sag vil udvikle sig, men allerede nu er sagen på alles læber i Israel, hvor sagen først omhandlede ”Agent X”, som siden er blevet til Ben Zygier. Forholdet mellem Israel og Australien vil utvivlsomt lide skrammer, hvor ”aussierne” ellers er en tæt allieret med Israel. Det menes at Israel faktisk informerede den australske ambassade i Tel Aviv om Zygiers fængsling og død tilbage i 2010, men oplysningerne er i hvert fald aldrig kommet videre til den australske regering.  Denne interne australske kommunikationsbrist skal nu undersøges, afslørede Australiens udenrigsminister Bob Carr i denne uge.

 

Skeletterne vælter nu ud af skabet og det kan være svært at følge med i alle de oplysninger der kommer frem. Den australske tv-kanal ABC mener at vide at Zygier gik under navnet Ben Alon i Israel og samtidig var gift med en israelsk statsborger med hvem han havde to børn. Samtidig skulle navnet i hans australske pas være Ben Allen. Hvorfor sagen om Zygiers død i december 2010 er blevet mørklagt vides ikke? At han har været agent peger alt dog på. Hvorfor han begik selvmord vides heller ikke, men det er helt sikkert ikke det sidste vi kommer til at høre om Ben Zygier.           

 

     

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Bjarne Jakobsen skriver
01.01.14 02:13
Du har ret i dine betragtninger, men når browserne nu partout ikke kan kapere det, er der vel ikke meget at gøre. Artificial intelligence er et Læs mere
Hvad er der blevet af Margrethe Nørskov´ kommentar - kan Margrethe eller andre venligst poste den igen Læs mere
Med JPs "oprydningstrang" blandt bloggere går jeg ud fra, at vi selvfølgelige også slipper for Murat Tamars blog - I ved ham den muslimske Læs mere
Ærgerligt. JP's blogunivers rider langsomt men sikkert mod Læs mere
Kurt Rosenstrøm skriver
29.12.13 07:34
Det er sikkert, fordi det koster købere at JP,s blogger forsvarer Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her