*

Profil

Aqbal Amiri skriver om kulturens udfordringer i de digitale muligheders tidsalder. Med fingeren på fremtidens puls har han kun en let hovedrysten tilovers for såvel den teknologiforskrækkede forsigtigper som for protektionisterne i industrien.

Baggrund:

Aqbal Amiri (f. 1993) er førsteårsstuderende på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet. Han er medlem af kulturministerens ungerådgiverpanel. Desuden er han skribent for Instituttet for Fremtidsforsknings magasin SCENARIO og medlem af Instituttets Generation Y-panel.

Andet:

Sted:

København

Website:

Besøg

Kulturfuturist

Magiske nyheder i en forstærket virkelighed

Dato: 30. januar, 2013

Emner: , , ,

 

 

Et af journalistikkens fineste discipliner er det kritiske blik. Det blik, der rettes mod alle samfundets aktører i bestræbelsen på at skabe dybdeborende, undersøgende, opdagende og ikke mindst afslørende journalistik. Sådan kan vi godt lide at tænke om penneførerne i vores højt skattede informationssamfund. Det til trods, lader det til, at medierne samtidig er betinget af i stedet at være mere medierende: De begivenheder, vi dagligt konsumerer i firetyve-syv-trehundredefemogtreds-format, overføres ikke i en transparent version fra kamera og journalist over til den nyhedshungrende gennemsnitsdansker. Tværtimod er medierne særdeles aktive medspillere, når det gælder den store (teater)produktion, vi til daglig kalder virkeligheden. Medierne agerer, konspirerer og konstruerer. De er - i sidste ende - vor tids historiefortællere.

Det er selvfølgelig ingen overraskelse, at der bag nyhedsoplæseren ligger en gennemtænkt redaktionel plan for vinkling, præsentation og ikke mindst repræsentation af dagens begivenheder. Det er så alment accepteret, at nyhederne er tilrettelagt - et ord, der ligefrem beskriver en del stillinger inden for informationsbranchen - at et begreb som framing indgår i enhver ungdomsuddannelses bekendtgørelser for danskfaget. Alligevel er der visse usynlige grænser for, hvor langt medierne kan og bør gå. Som medieforbrugere har vi en fundamental forventning om, at nyhederne trods alt beskriver den autentiske verden. Vi forventer derimod ikke, at medierne ligefrem opfinder en fiktiv én af slagsen.

Fornyligt så vi netop et af de mere ekstreme eksempler på mediernes leg med den objektive nyhedformidling. Jeg taler naturligvis om DRs selvopfundne nyhed om de vrede aktionærer, der demonstrerede mod EBH Bank i Nordjylland. Miseren, der nok mest af alt var en kommunikationsbrist mellem et selvstændigt produktionsselskab, bestilt af DR til at skabe en dokumentar om sagen, og DRs egen TV Avisen, var den første af en masse små hvide løgne, der som snebolde kan lede til en lavine af skandaler. Ikke mindst fordi nyhedskanalerne i konkurrencen om at vinde forbrugerne gentager og reproducerer hinandens ukritiske manipulation af virkeligheden. Kommunikationsbrist eller ej må man overveje, om ikke grænsen er nået, når selv Casper Christensen kan adressere fænomenet som alvorligt og på sin måde udfordre Mediedanmarks professionalitet med en falsk pressemeddelelse om de smukke menneskers natklub?

Hele baggrunden for dette fænomen skal findes i den informationsøkonomi, der styrer vores hverdags ekstreme forbrug af hurtig-viden - man kunne fristes til at kalde det fastfood-viden. Om efterspørgslen eller udbuddet af konstante opdateringer kom først er en hønen-eller-ægget diskussion. Men uanset hvad, har situationen tilsyneladende taget overhånd, så supply and demand-modellen kører i ring og nu har ført til en allestedsnærværende plapren af ligegyldigheder. Nyhederne har udkonkurreret sig selv, og det har ført til en form for uendelig agurketid. Så selv når man har lyst til at rose eksempelvis de selvreferentielle programmer, såsom Presselogen på TV2 News, for et selvkritisk blik på journalistikken, er det bare endnu et skridt i den gale retning. Nyhed ovenpå nyhed ovenpå nyhed. En nyhed, der fra begyndelsen endda var fuldstændig selvopfunden.

I sidste ende leder det ikke blot til en helt ny journalistisk genre, men sætter også nye krav til forbrugerne af mediet. For ligesom Steen Steensen Blicher allerede for over hundrede år siden introducerede ‘den upålidelige fortæller’ som litterært greb, er nyhedsskandalerne kun starten på en æra af upålidelig journalisme. Forskellen er blot, at hvor upålidelighed i fiktion fører til interessante oplevelser for den mistænksomme læser, kræver fakta-fiktionsblandingen i moderne nyhedsfortælling samme mistænksomme seer. Det er hverken rimeligt at forlange eller forvente af samtidens hurtigkonsumerende forbruger af information, og det har ingen plads i genren.

Nyhedsgenren bliver det nye ultimative reality-tv. Det er moderne magisk realisme på et helt nyt niveau. Vi skal vænne os til at tælle løgne i løbet af 18-nyhederne, og vi vil ikke blive overraskede, når vi opdager, at vi slet ikke talte til mange nok. Velkommen til den forstærkede virkelighed.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Kaj Hansen skriver
30.12.13 16:55
Herdis...netop Læs mere
Kaj, Jeg kom godt nok til at tænke på Walt Disney`s årlige Juleshows - og tegnefilm kavalkade! Læs mere
Kaj Hansen skriver
30.12.13 13:39
Gad vide hvem "Alle os" er?..... ...for vi ved jo godt at "Alle jer" er os danske myremennesker, som din blogkollega Murat Tamer kalder Læs mere
Ja, livet er et cirkus. Og cirkusset fortsætter, som alle ved. En 'kultur'-politisk klovn forsvandt og en 'ny' kom til... Sådan er det jo - ville Læs mere
Ole Burde skriver
30.11.13 18:55
Jeg tror godt at man man antage at kvinder som har et problematisk forhold til egen feminine identitet vill have en tendens til ikke at få ret Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her