*

Profil

Jakob Levinsen blogger fra det virkelige kulturliv om kunst og kræmmere, fiktioner og fakta.

Baggrund:

Jakob Levinsen (f. 1960) har siden februar 2006 været litteraturredaktør samt film- og musikanmelder ved Morgenavisen Jyllands-Posten.

Han er cand.mag. i musikvidenskab og dansk, har arbejdet som kulturjournalist siden 1984 og undervejs været musikanmelder ved Weekendavisen, kulturredaktør ved Berlingske Tidende og redaktionschef ved forlaget Lindhardt og Ringhof.

Andet:

Jakob Levinsen har udgivet og bidraget til bøger om bl.a. klassisk musik, Tolkien, amerikansk kultur og københavnske restauranter, oversat bøger af Tolkien, Charles Cumming, Walter Isaacson, Anna Reid og Daniel Mendelsohn.

Han har medvirket i Smagsdommerne på DR2 og er fast kulturkommentator i TV2 News.

Sted:

København

Website:

Besøg

Levinsen Live

Smøger, øl og rock ‘n’ roll

Dato: 30. december, 2011

Emner:

9 kommentarer

 

 

PRAG-KØBENHAVN

Indrømmet. Vi havde ikke lige forstillet os, at juledagene skulle tilbringes omgivet af sørgeflor, mindebannere, statsmandsportrætter og titusindvis af levende lys.

Men turen til Tjekkiets hovedstad var så også bestilt længe før manden, de selv kaldte det 20. århundredes største tjekke, gik bort søndag den 18. december. I øvrigt i den imponerende alder af 75, Václav Havels berømmede forkærlighed for cigaretter og nationaldrikken øl taget i betragtning.

Den indgik naturligvis i mange af mindeordene. Forståeligt nok kredsede de igen og igen om den tidligere undergrundsforfatter og dissidents på én gang målrettede og vrangvillige vej til magten.

Derfor tangerede det nærmest også det ufrivilligt komiske, at den officielle bisættelse Lillejuleaftensdag i den mægtige Sankt Vitus-katedral ifølge reportagerne blev bivånet af så mange stramslipsede, konceptudviklede statsledere og diplomater (samt Villly Søvndal). De fleste af dem ville formentlig få angst og skulle have hjælp af en mindre hær af spindoktorer til bare at gå ind på en bar, endsige selv bestille en fadøl og tænde en smøg.

Nok så lærerigt var det imidlertid dagen forinden selv at defilere forbi i det tilstødende Sankt Wenceslas-kapel, hvor Havel lå på lit de parade, og hvor de officielle ambassadekranse af mere eller mindre opulent art fik modspil af alle de blomster, den kilometerlange kø af menige borgere selv havde medbragt. Symbolværdien var på alle måder kolossal: nationalhelten og skytshelgenen Wenceslas, som Prags største plads ligeledes er opkaldt efter, hedder Václav på tjekkisk.

Da så det politiske jetset fredag aften var flakset videre, var der til gengæld fest. Venner og familie havde nemlig på få dage stablet en mange timer lang mindekoncert på benene med en større flok tjekkiske rockbands, samt den amerikanske 80er-stjerne Suzanne Vega og Patti Smiths gamle guitarist, den tjekkisk fødte Ivan Král.

Den blev også sendt i tv og transmitteret på storskærm til en, decemberkulde eller ej, talstærk folkemængde på Wenceslas-pladsen. Og hvis nogen statsleder skulle sendes af sted fra denne verden med rockmusik (og mere fadøl), var det Havel.

Ikke blot blev hans egen musikglæde hurtigt legendarisk, da som en af sine første gerninger i præsidentembedet erklærede sig som fan af Frank Zappa og Lou Reed, og sågar lod sig interviewe af sidstnævnte (eller omvendt). Hvad så, Helle T, var det ikke noget at invitere Morrissey eller Kate Bush til Marienborg og føre dannet samtale med dem?

Havel er temmelig sikkert også den eneste politiker nogen sinde, der vil blive begrædt på den notorisk bistre Lou Reeds officielle hjemmeside. Muligvis den eneste overhovedet.

Forbindelsen mellem Havel og rockmusikken gik imidlertid også den anden vej. Det demonstrerede en del af de aldersstegne orkestre ved mindekoncerten.

I sin tid hadede kommunisterne med deres spidsborgerlige kultursyn nemlig rockmusikkens løssluppenhed fuldt så meget som deres konservative ligesindede i vesten gjorde det. Faktisk var det arrestationen i 1976 af det lokale, systemkritiske band Plastic People of the Universe - der blev gendannet til mindekoncerten - som direkte førte Havel og andre til at skrive det skelsættende demokratimanifest Charter 77.

Så ham kunne vi rigtig godt lide. En statsmand af de helt store, der oprindelig var kunstner og lavede teater og gik i læderjakke, og ved siden af at stå i spidsen for en demokratisk revolution forblev sin livsstil og sin kultursmag så tro, det overhovedet var muligt, og skål på det og skru op på 11.

Men så kom vi ellers også hjem. Og ikke blot til det, regeringsskifte eller ej, temmelig konstante opbud af på én gang magtfuldkomne og behagesyge politikere, der så udpræget snarere synes udviklet i en petriskål eller et elevråd end på et teater eller en bar.

Nej, også til et kulturliv i skingert selvsving over nedskæringer på Det kongelige Teater. Og hvad endnu værre er: åbenbart fuldstændig grådkvalt af forvirring over, at den angiveligt venstreorienterede regering, man ellers selv så gladelig har stemt på, har vist sig at være endnu mere åndløs og ligeglad med kultur end den afgåede borgerlige, og det kan de altså bare ikke være bekendt, nej de kan ikke.

Der synes at rumle en snurrig blanding af herrefolksmentalitet, mindreværd og naiv bekræftelsessyge i det. På den ene side er der tilsyneladende en forestilling om, at venstrefløjspartier pr. definition er lige så begavede og kloge og dannede og tolerante og nysgerrige, som i hvert fald dele af kulturlivet vist gerne ser sig selv.

På den anden side er det altid i hvert fald bare lidt synd for den statsstøttede kunst, som altid er i hvert fald bare lidt truet og bare aldrig bliver anerkendt efter fortjeneste og i hvert fald aldrig selv kan gøres økonomisk ansvarlig for noget som helst. Og formentlig også ville blive fremstillet sådan, om så de i forvejen betydelige bevillinger herhjemme blev tusinddoblet.

Så kan det meget vel være, at også den nytilkomne regering vitterlig er nogle mere eller mindre halvstuderede projektmagere og lagerforvaltertyper, at nedskæringerne på nationalscenen er kunstnerisk tåbelige og kunne afhjælpes ved at terminere blot en håndfuld spindoktorer, og at teaterledelsen er uforholdsmæssigt svag. At direktøren har en fortid som departementschef i Kulturministeriet, synes i hvert fald ikke at afspejle sig i hans politiske gennemslagskraft.

Men det ville dog samtidig være en sølle kultur, hvis dens engagement og overlevelsesevne alene afhang af udenforstående politikeres og bureaukraters velvilje. Og så er vi på forunderlig vis pludselig tilbage ved Václav Havel og hans velsignede, men sjældne slags.

Nemlig de kunstnere, der selv tør tage ansvaret på sig. Ikke blot åbne munden - hvor farligt det i sig selv kunne være i 1960’ernes, 1970′ernes og 1980′ernes Østeuropa (hvis dissidentkultur jo i sagens natur var alt andet end statsstøttet) - men også gå ind i praktisk politik og blive ved med at tale deres princippers sag så effektivt og listigt som muligt, og blive ved, og blive ved.

I forbindelse med Havels bortgang blev der igen og igen refereret til hans berømte essay fra 1978 om “De magtesløses magt”. Men man kan også hævde, at han på en måde selv senere dementerede sin undergrundsromantiske indfaldsvinkel ved, da det blev nødvendigt, at tage magten på sig og få det bedste ud af den.

I sin nekrolog over Havel her i avisen (endnu ikke på nettet) beskrev Per Nyholm, der mødte ham flere gange, ham netop som »mere snu end de fleste«. Så måske det ikke kun er flere politikere i læderjakke, der også her til lands er brug for, men nok så meget kunstnere, der evner og tør være snu.

På et af de mest udbredte af de mange mindebilleder af Havel, der var hængt op og muligvis stadig hænger rundt om i Prag, fremviser han således under det melankolske overskæg et lille, skævt smil, på én gang drillende og indtrængende. Prøv selv, synes han at sige, til såvel politikere som kunstnere.

 

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
Lars Hannibal, 1300 København | Skrevet: 30. dec 11 kl. 14:08

Meget flot Jakob, jeg deler tilfulde din begejstring for Havel, var selv i Prag i 1975 og oplevede begyndelsen til Charter 77 i skumle lokaler!
Din opfordring til kunstnerer om at deltage i den politiske debat synes jeg også om, men jeg tror også du ved at det er meget svært som kunstner at trænge igennem med sine budskaber,- at få spalteplads!

Upassende ? Klag over indlæg

 
Frode Steinicke, Sporup | Skrevet: 30. dec 11 kl. 14:11

Bare rolig. I Danmark ender alt i en røvsyg Gnags koncert.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Seker Gün, København ø | Skrevet: 30. dec 11 kl. 15:04

Morrisey som spindoktor?
Smukt!

Upassende ? Klag over indlæg

 
Leif G. Sørensen, Vejle | Skrevet: 30. dec 11 kl. 15:31

“ifølge reportagerne blev bivånet af så mange stramslipsede, konceptudviklede statsledere og diplomater (samt Villly Søvndal)”
herligt JL - årets parentes!

Upassende ? Klag over indlæg

 
niels hansen, 2800 Kgs. Lyngby | Skrevet: 30. dec 11 kl. 16:07

@Lars Hannibal, 1300 København

“Din opfordring til kunstnerer om at deltage i den politiske debat synes jeg også om, men jeg tror også du ved at det er meget svært som kunstner at trænge igennem med sine budskaber,- at få spalteplads!”

Enig!

Men prisbelønnede kunstnere som Klaus Rifbjerg og Carsten Jensen, som aktivt deltager i politiske debatter, vinder næppe gehør på JP-blog. :-)

P.S. Carsten Jensen har forøvrigt skrevet fremragende artikler om sine besøg i Prag (gengivet i bogen “UD”)

Upassende ? Klag over indlæg

 
niels hansen, 2800 Kgs. Lyngby | Skrevet: 30. dec 11 kl. 16:31

Prøver igen

@Lars Hannibal, 1300 København

“Din opfordring til kunstnerer om at deltage i den politiske debat synes jeg også om, men jeg tror også du ved at det er meget svært som kunstner at trænge igennem med sine budskaber,- at få spalteplads!”

Enig!

Men prisbelønnede kunstnere som Klaus Rifbjerg og Carsten Jensen, som aktivt deltager i politiske debatter, vinder næppe gehør på JP-blog.
P.S. Carsten Jensen har forøvrigt skrevet fremragende artikler om sine besøg i Prag (gengivet i bogen “UD”)

Upassende ? Klag over indlæg

 
Esther Dalgaard, Hvidovre | Skrevet: 30. dec 11 kl. 19:52

Ja, vi kunne godt bruge nogle flere politikere der havde gået i “livets skole”,d.v.s fået noget mere livserfaring fra det pulserende liv udenfor Christiansborg.
Der er for mange “grønne” uden livserfaring, og det smitter af på lovgivningen hvor de tror vi er børn der ikke selv kan styre vores eget liv!!

Upassende ? Klag over indlæg

 
Jesper Hansen, København | Skrevet: 2. jan 12 kl. 17:51

Godt nytår, Levinsen

Du har ret. Nu har kunstnere og skuespillere endelig fået Deres “ønskeregering”, og straks begynder de at hykle over besparelserne.

Den nye regering har netop bevilget ca. 600 millioner mere i U-landsbistand (penge som vi skal ud at låne), hvad mere forlanger “kulturlivet” - de har jo fået det de ønsker??

Måske kan “kulturlivet” indse, at man ikke kan frelse hele verden ved at agere: godhed pr. stedfortræder”.

Upassende ? Klag over indlæg

 
Hans Lembøl, Gørlev | Skrevet: 3. jan 12 kl. 11:36

Man kan mene mangt og meget om kunst og kultur. Vigtigst af alt må det være, mener jeg, at der lægges vægt på begreber som lødighed og kvalitet, omend disse to ting er vanskeligt definerbare størrelser. Derudover skal der gives plads for eksperimenteren og fornyelse, men uden at man forkaster traditionerne. Endelig skal man huske, at stor kunst ikke nødvendigvis skabes med store statstilskud.
Den megen offentlige finasiering er ikke skyld i, men nok medvirkende årsag til at der er for megen middelmådighed.

Upassende ? Klag over indlæg

 

Seneste kommentarer

Kaj - ja ha-ha, men man ved jo aldrig med De Radikale Læs mere
Kaj Hansen skriver
22.11.12 15:57
så så..nu ikke lokke Uffe Elbæk i uføre, han har partner på Læs mere
"Nycirkus"? Ja, sturt, sturt nummer! Cirkus Nemo, har da eksisteret i adskillige år? Savner man at se mænd i tricot??!! Så kan man da bare gå ind Læs mere
Den slags skal ikke have støtte.Hvis det ikke kan bære økonomisk er det en hobby.Man kunne nemt luge gevaldigt ud i alle disse støtte Læs mere
Tak Jakob - så AFUK´s forestilling på Enghavevej i juni, instrueret af filmmanden Morten Kaplers, det var bare alletiders... så "go for Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her