*

Profil

Jakob Levinsen blogger fra det virkelige kulturliv om kunst og kræmmere, fiktioner og fakta.

Baggrund:

Jakob Levinsen (f. 1960) har siden februar 2006 været litteraturredaktør samt film- og musikanmelder ved Morgenavisen Jyllands-Posten.

Han er cand.mag. i musikvidenskab og dansk, har arbejdet som kulturjournalist siden 1984 og undervejs været musikanmelder ved Weekendavisen, kulturredaktør ved Berlingske Tidende og redaktionschef ved forlaget Lindhardt og Ringhof.

Andet:

Jakob Levinsen har udgivet og bidraget til bøger om bl.a. klassisk musik, Tolkien, amerikansk kultur og københavnske restauranter, oversat bøger af Tolkien, Charles Cumming, Walter Isaacson, Anna Reid og Daniel Mendelsohn.

Han har medvirket i Smagsdommerne på DR2 og er fast kulturkommentator i TV2 News.

Sted:

København

Website:

Besøg

Levinsen Live

Udrust jer selv i Ebeltoft

Dato: 21. september, 2012

Emner:

 

 

Det er forståeligt nok, at mange folk vest for Valby Bakke er knotne over den kulturpolitik, der bliver ført eller snarere ikke ført.

 

Senest, at det fremlagte finanslovsforslag rammer blandt andet Fregatten Jylland i Ebeltoft og Den Gamle By i Aarhus relativt hårdt. Det er endda kommet nøjagtig samtidig med, at det hæderkronede Det Jyske Ensemble med base i Viborg efter 24 år har måttet kaste instrumenterne i ringen; den sidste afskedskoncert bliver afholdt på torsdag på Kirsten Kjær Museet i Thy.

 

For ensemblets vedkommende skyldes misèren, at ensemblets kunstnerkolleger i Statens Kunstråd for to år siden besluttede at sløjfe statsstøtten til ensemblet. Så det er altså ikke alt sammen bare på grund af den nuværende radikale kulturminister Uffe Elbæks muligvis beskedne gennemslagskraft i den nuværende regering.

 

Hvad finansloven angår, har han til gengæld allerede ved flere lejligheder, som politikere jo har for vane, været ude at forklare, at det er trange tider for mange, og at der i alle tilfælde var tale om midlertidige bevillinger, som man da ikke bare sådan kan forvente videreført i al evighed. Det er jo også formelt helt rigtigt alt sammen.

 

Spydige folk kunne dog sikkert godt finde på at bemærke, at det for to år siden åbenbart ikke i nær samme grad var et problem for hans konservative forgænger Per Stig Møller i den ellers af så mange kunstnere så udskældte borgerlige regering at få videreført et par midlertidige bevillinger indenfor litteraturstøtten på i alt hele 16,4 millioner. De blev endda også gjort permanente.

 

Har man anlæg for konspirationsteorier, kan det tillige være fristende at se de aktuelle trængsler som kulturudgaven af en eller anden overordnet akademikerpolitisk masterplan om at gøre det ikke-storbysmarte  Danmark så lidt attraktivt som muligt, helst med dagsrejser til de nærmeste hospitaler og uddannelsessteder og nu altså også gerne så lidt åndsliv og historisk bevidsthed som muligt. Måske det ligefrem er tilflytternes besværgelseslignende hævn over det gamle Danmark, de selv for ikke så længe siden har prøvet at lægge bag sig på vejen mod det nye, angiveligt fede liv som hipster marineret i egen latte.

 

Det kan selvfølgelig ikke udelukkes. Ministeren er jo eksempelvis emigreret fra Aarhus til Frederiksberg, og det bliver spændende at se, hvordan han kommer til at agere, når der snart skal prioriteres kulturstøtte i forhold til Aarhus’ kommende status som europæisk kulturby i 2017.

 

Ligesom det i skrivende stund da omvendt ikke kan udelukkes, at fregatvenner i Ebeltoft - der er aktive underskriftindsamlinger i gang - eller fans af Den Gamle By vil have held med det, der ikke lykkedes for Det Jyske Ensemble, nemlig at påvirke beslutningstagerne i København til at skifte mening. Ensemblet havde så også det særlige problem, at de som nævnt var oppe mod deres egne kolleger, og det er jo ofte de værste.

 

Men da nu det blandt andet handler om et krigsskib, hvad så med slet og ret at shanghaje initiativet, stå til søs selv og hejse det i bedste forstand provinsielle piratflag? Drop dog fortøjningerne til det kvælende støttesystem og de vindskibelige statspolitikere, der alligevel ikke nødvendigvis vil jer det spor godt, og se, om ikke de påkrævede midler skulle kunne kradses ind blandt lokalpatriotiske velhavere fra Djursland og omegn (indsæt din egen by her).

 

Her kommer to solstrålehistorier til inspiration og opmuntring. Den første, meget konkrete historie handler om det fine lille strygeorkester, der tidligere hed DRs Ungdomsensemble, i daglig tale Druen.

 

Det blev grundlagt i 2004, men i fjor sparet bort af DR. Spille gør det dog stadigvæk - jeg hørte det så sent som i fredags, endda i Per Nørgårds sindssvagt komplicerede ungdomsværk ”Konstellationer” - nu blot med støtte fra blandt andet private fonde og navnet ændret til Det danske Ungdomsensemble eller Duen, og det er der jo ganske anderledes vingefang i.

 

Den anden historie er et pragtfuldt indlæg, der blev bragt i Politiken i torsdags. Her beskrev Jan Kanne fra Møn, hvordan man dér for længst er holdt op med at vente på, at staten foretager sig noget som helst i lokalområdet, og i stedet er begyndt målbevidst at genopbygge civilsamfundet.

 

Vist sidder den private gavmildhed muligvis ikke lige så løst i dag, som før krisen satte ind (hvor selv Jørgen Leths film udkom på dvd med mæcenstøtte i ryggen). Men det gør statsstøtten med dertil hørende politisk handlekraft tydeligvis heller ikke.

 

Så mon ikke det i det lange løb meget vel kan vise sig relativt nemmere og meget sundere for - set fra det åndelige Udkantsdanmark i København - fjerne egne at prøve at stå ud i rum sø uden statslig dødvægt? Da Jacob Haugaard i sin tid kom i Folketinget, svigtede han på moderne politikervis prompte sit valgløfte om at få Jylland - altså fregatten - befæstet, men det kan man jo i Ebeltoft nå endnu ved egen kraft.

De otte sejl og halvtreds kanoner på den berømte sørøverskude i Bertolt Brechts ”Laser og pjalter” kan fregatten ganske vist ikke helt måle sig med. Men hvis den en skønne dag stævner ind i kanalen overfor Kulturministeriet og Christiansborg, vil kulturpolitikerne dog nok alligevel have mere end almindelig grund til at gyse.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Kaj - ja ha-ha, men man ved jo aldrig med De Radikale Læs mere
Kaj Hansen skriver
22.11.12 15:57
så så..nu ikke lokke Uffe Elbæk i uføre, han har partner på Læs mere
"Nycirkus"? Ja, sturt, sturt nummer! Cirkus Nemo, har da eksisteret i adskillige år? Savner man at se mænd i tricot??!! Så kan man da bare gå ind Læs mere
Den slags skal ikke have støtte.Hvis det ikke kan bære økonomisk er det en hobby.Man kunne nemt luge gevaldigt ud i alle disse støtte Læs mere
Tak Jakob - så AFUK´s forestilling på Enghavevej i juni, instrueret af filmmanden Morten Kaplers, det var bare alletiders... så "go for Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her