*

Profil

Kristian Massey Møller blogger ud fra en historisk-kulturel vinkel om etik, politik og samfund.

Baggrund:

Kristian Massey Møller. Debattør, foredragsholder, myte- og historiefortæller. Født 1960. Vadehavsjyde med irsk-engelske rødder. Historiker fra Århus Universitet.

Oddens sognepræst. Mangeårig højskolelærer, foredragsholder, forfatter og valgmenighedspræst i Stevns valgmenighed med udsendelser til Afghanistan som feltpræst.

Andet:

Debut i 1990 med selvbiografien Indædt. Har siden udgivet bl.a. de anmelderroste romaner Den yderste strand, Den syriske garage, Stille bøn i Helmand og debatbogen Danmark i øjenhøjde. Senest romanen Massakren, der fokuserer på et syrisk flygtningepars tragisk undergang og mulige overlevelse.

Sted:

Odden Kirke, Sjællands Odde

Website:

Besøg

Masseys Optik

Troubadouren Villy Søvndal sang smukt om Betalingsringen

Dato: 22. februar, 2012

Emner: , , , , , ,

 

 

Men nu synger udenrigsministeren ikke mere. Mest fordi han ikke var en ægte troubadour, som med glødende poesi iagttog tiden og både fandt og skabte fremtiden. Også fordi den lovgivende og administrerende og fastholdende magt ikke er for poeter. Nu gælder for Villy alene magten i sig selv. Med syltningen af Betalingsringen har Villy emakuleret sine sidste sange i statsminister Helle Thorning-Schmidts makulator.

Trods det, jeg aldrig har været SF`er, synes jeg ikke sangen om Betalingsringen var så tosset. Først og fremmest fordi den tog fat i en metropols konstante vokseværk og forsøgte at komme med et fremtidsorienteret bud på dens infrastruktur. Den var endda fuld finansieret lød det igen og igen. Ja, den kunne også på sigt medvirke til at sænke den offentlige transports billetpriser.

Naturligvis kunne Betalingsringen også være blevet et planøkonomisk mareridt, som af arbejdspendlere blot ville blive opfattet som en ekstraskat rettet mod dem. Og det er måske netop her, at Villys sang manglede et par vers. For hvordan kommer man frem nu og her, uden det koster tid og penge?

Det koster heller ikke tid og penge, kunne Villy have sunget. Det er blot et spørgsmål om vaneændring i din tid, som vil sætte en ny dagsorden for dine børns dagligdag. For København kræver hele tiden et fremtidsblik, der ikke parkeres i din lommeuld. Om 30 år er befolkningstallet i selve Københavns kommune måske steget med op mod 25 %, så der lever 700.000. Det følges op af en generel stigning i Region Hovedstaden på op mod 5 %, så der i alt lever omkring 1.8 millioner.

Københavns kommune bærer den primære andel af den samlede vækst, og det bør ruste til eftertanke og planlægning, for i konkurrencen med andre metropoler, bliver en fleksibel og optimeret infrastruktur afgørende. Den igangsatte udbygning af Metroen er et fremsynet eksempel på en metropols evige stillingtagen til sin infrastruktur. Historisk set nedbrød Christian 4. volden mod nord og anlagde Christianshavn. I midten af 1800-tallet sløjfede man helt voldene og udbyggede brokvartererne, og efter 2. Verdenskrig projekterede man med den berømte fingerplan forstæderne vest for København. Alt sammen krævede en effektiv og fremsynet infrastruktur.

På trods af heraf er Betalingsringen nu foreløbig død. Villys sang er altså deponeret i arbejdspendlernes lommeuld og i Helles samt også Margrethe Vestagers manglende mod, selvom den kunne have været en del af fremtidens løsninger. Måske endda blot en overgangsløsning.

Det værste er imidlertid, at vi nu reelt får billige ufinansierede billetpriser, som skal betales af os, selvom Villy pipper, at de finansieres af dyrere leasingpriser på biler. For bil-leaserne finder andre veje, og så er den finansiering røget sig en tur.

Så Villy! Tillykke med magten. Du har tabt en tung mærkesag, og er ikke længere troubadour.

Og fri os så for en sidste useriøs sang om billige billetter. Vi ved, vi kommer til at betale for dem ved en anden kasse. Og fri os også fra en direkte fej sang om en Trængselskommision. Den har ikke andet mandat end at lave en tyndbenet anbefaling.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Kristian Eyde skriver
07.11.13 05:49
Det har været en fornøjelse at følge Kristian. Læs mere
Mange bloggere er overflødige og plejer kun egeninteresser. Og mange blogindlæg er ligeså overflødige. Der er "bare" det ved det, at bloggerne Læs mere
Brian Baldersbæk skriver
04.11.13 15:48
Alt vel og hav det bedst Læs mere
Jørn Mortensen skriver
04.11.13 09:35
Synd, at du åbenbart mister din blogplatform i JP. Har læst dine indlæg mange gange og ofte med stor fornøjelse. Læs mere
Ejvind Koch skriver
03.11.13 20:24
Jeg synes, at bloggere generelt er overflødige på nyhedsmedier. Det er jo bare nogle læserbrevsskribenter, som af en eller anden mærkelig grund Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her