*

Profil

Kristian Jensen, gruppeformand for Venstre, blogger om politik, samfund og kultur. Direkte og uden filter.

Baggrund:

Kristian Jensen er næstformand for Venstre, tidligere skatteminister fra 2004 og har siden februar 2010 siddet på den centrale post som gruppeformand.

Kristian Jensen er uddannet bankassistent, kom i folketinget i 1998 og har beskæftiget sig med arbejdsmarked, kultur, transport, idræt og meget andet.

Andet:

Kristian Jensen udgav i 2003 bogen "Hurra for globaliseringen".

Sted:

Herning

Website:

Besøg

Nye tider

Frihed eller fiasko

Dato: 29. januar, 2011

Emner: , , , , ,

0 kommentarer

 

 

Så sidder jeg der igen med CNN, Al-Jazeera hjemmeside og en lille smule TV2 News og følger med i udviklingen i et land, hvor unge kæmper for at smage frihedens klare vand. Studerende, intellektuelle og arbejdere, mænd og kvinder, religiøse, liberale, venstreorienterede eller bare frustrerede i en stor skøn blanding med det fælles mål at få lov til at bestemme over deres eget liv.

Sidst vi så en tilsvarende situation var i Teheran i 2009 efter at det islamiske diktatur havde svindlet med valget og undertrykt oppositionen så groft, at selv hårde straffe, voldelige statsstyrede bander og tilfældige mord på egne borgere ikke kunne holde opstanden nede. Desværre lykkedes det præstestyrets formørkede kræfter at kvæle folkets opstand i deres eget blod. På lang sigt er det endnu en pind til diktaturets ligkiste, men på kort sigt lever undertrykkelsen og diktaturet i Iran videre.

Situationen i Egypten er heldigvis anderledes end i Iran. De udenlandske medier er tilstede og kan rapportere mere frit. Egypten er et mere frit og velstående land, som har større relationer til omverden og grove overgreb på hele befolkningsgrupper kan ikke finde sted uden det kommer frem.

Hvis man har læst f.eks. Alaa Al-Aswany fremragende roman: “Yacoubians Hus”, så har man en lille fornemmelser af de udfordringer og frustrationer, som den unge egyptiske befolkning står med. Men også en fornemmelse af den hårdhed og viljestyrke som de besidder, efter de mange prøvelser, som et korrupt og udemokratisk styre har udsat dem for.

Jeg har derfor en forhåbning om, at vi ikke ser en gentagelse blot med Kairos gader i stedet for Teherans og med Mubarak i den rolle som Ahmadinejad havde i 2009. Men det er stadig alt for tidligt til at være sikker.

Heldigvis har Udenrigsminister Lene Espersen været hurtigt og klart ude med protester over de egyptiske myndigheders behandling af egne borgere og med støtte til ytringsfrihed og politiske reformer. Jeg håber og forventer, at EU’s stats- og regeringsledere også vil bakke op om en fredelig overgang til demokrati og stille sig på borgernes side. Det er altid med en risiko for uro og politisk ustabilitet at magthavere afsættes af folket i gaderne, men risikoen for at endnu en folkelig opstand knuses i blod er på langt sigt endnu større.

EU’s opbakning eller mangel på samme kan være forskellen mellem frihed og fiasko.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler

Seneste kommentarer

Kaj Møldrup skriver
22.09.13 20:12
Hverken Kristian Jensen - eller hans politik vil blive savnet. Han løb fra sit ansvar for de skandaløst forfejlede vurderinger af vore Læs mere
Vagn Qvistgaard skriver
22.09.13 11:19
Til dette sidste blogindlæg, som de forrige, er kommentarerne sure personlige tilsvininger af bloggeren - kun sjældent noget der ligner et ønske Læs mere
Troels Sørensen skriver
21.09.13 01:00
Ja, hans exit minder lidt om Søren Espersens få dage efter Breiviks Læs mere
Hans Ersgaard skriver
21.09.13 00:08
Tja Karsten nogle mennesker spreder glæde u anset hvor de kommer andre spreder stor glæde når de går så farvel. Du er en kloning af politikere Læs mere
Klavs Martens skriver
20.09.13 11:32
Tror fanden med de sager du har hængende over Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her