*

Profil

Veteranen Ib Christensen (f. 15. marts 1930 ) kommenterer dansk og international politik. Ib Christensen har været psykotekniker og dansk politiker. Ideologisk er han inspireret af georgismen.

Baggrund:

Medstifter af Europæisk Ungdom i Århus i 1957. Næstformand for Een Verdens Ungdom 1964-65. Landsformand for Retsforbundets ungdom 1962-65.

Medlem af Folketinget for Retsforbundet 1973-75 og 1977-81. Landsformand for Retsforbundet 1967-74, 1975-78 og 1982-84.

Andet:

Repræsenterede Retsforbundet i EU-Parlamentet i 1978-79. Medlem af forretningsudvalget i Folkebevægelsen mod EF i 1982-84. Repræsenterede Folkebevægelsen i Europa-Parlamentet i 1984-94.

Sted:

Randers

Website:

Besøg

Politik set fra sidelinjen

Kultursocialisme

Dato: 30. januar, 2013

Emner: , ,

 

 

Er man kulturproducent og vil have snablen ned i de offentlige kasser eller sikre sig et monopol, så skriver man en kronik i Politiken. Det har senest et par repræsentanter for Gyldendal gjort.

De lufter tanken om at genindføre faste bogpriser og forhåndsaftalte avancer mellem forlag og boghandlere m.m. Vi skal have en “litteraturpolitik” og en boglov. Forbilleder er det gennemregulerede norske bogmarked og det ærkeprotektionistiske Frankrig.

Udspillet er mødt positivt fra politisk side, men med tilføjelsen, at man ønsker en enig henvendelse fra aktørerne på området: forlag, boghandlere og forfattere. Akkurat som når “et enigt landbrug” henvender sig til regering og folketing og får pengene til at flyde.

Vi kommer nok til at opleve det vanlige mønster på knopskydning af den offentlige sektor, hvis en enig front fra litteraturens verden bliver samlet. Skatteyderne kommer til at betale med flere offentlige forfattersubsidier, og forbrugerne må betale med opskruede bogpriser.

Særinteresser vil have vundet et slag, hvad der er alles interesse: et frit og usubsidieret bogmarked, er ingens interesse. Et skoleeksempel på, hvordan den offentlige sektor pustes op. En socialistisk sejr med borgerlig støtte, hvis det kommer så vidt.

Man savner en blank og kontant afvisning af dette stormløb mod den almene interesse. En betingelsesløs bekendelse til det frie marked og forbrugernes frie valg. En henvisning til, at her er et område, hvor staten skal holde fingrene væk og ikke spille formynder - og da ikke mindst i en tid, hvor væsentlige offentlige opgaver inden for f.eks. sundhedsvæsen er nødlidende og statens underskud er et trecifret milliardbeløb.

En afvisning af Gyldendals m.fl.´s skamløse udspil kan ikke redde statsfinanserne, og det milliardbeløb, der går til kunst- og kulturstøtte, er ikke stort. Men det vil være godt, hvis krævementalitet af denne art fik et skud for boven ved hævdelse af forbrugerne frie og umanipulerede valg af kulturgoder. Og det vil være endnu bedre, hvis det kunne danne indledning til en dybtgående debat om, hvad det offentlige bør og kan tage sig af, og hvad borgerne selv må klare.

En sådan debat har vi behov for også af den grund, at velfærdsstaten synes at have nået sin grænse ved at halvdelen af BNP disponeres af det offentlige. Folk accepterer ikke mere, og samfundsøkonomien holder ikke til mere. Man diskuterer nu muligheden af at få frivillige ind i det sociale arbejde, og det kan være udmærket, men det er vel egentlig endnu mere nærliggende at befri det offentlige for opgaver, som borgerne selv kan klare. F.eks. deres kulturforbrug.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

Ove Thuen skriver
28.12.13 17:10
Trods alt. Det var ikke for genere dig men henvisning til den grådkvalte Læs mere
Ove Thuen skriver
28.12.13 16:37
Tak for info Thomas og godt du trods alt klarede den Læs mere
Evan Tvede skriver
28.12.13 01:00
Kanon indlæg. Godt Nytår Ib Læs mere
Ove Thuen skriver
27.12.13 22:50
vel talt Nu må vi snart til at tænke mere langsigtet. Scient. pol. ved jo ikke engang hvem Henry George er !!! Ib nu skal vi snart rykke Godt Læs mere
Michael Larsen skriver
25.12.13 09:17
Det bliver ikke bedre før at grænserne er fuldstændigt lukkede og vi er ude af EU. For vi danskere kan jo klare alt bedre selv, indtil vi ikke kan Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her