*

Profil

Ann C. Schødt blogger om hvordan vi som mennesker - ledere og medarbejdere - får det bedste frem i os selv og hinanden til gavn for virksomhederne og samfundet - samt vores livskvalitet.

Baggrund:

Ann C. Schødt er HD i Organisation & Ledelse og arbejdede i flere år som Human Resource Manager i internationale virksomheder. Hun er nu foredragsholder, forfatter og forandringskonsulent, der skaber refleksion og systematisk udvikler potentiale hos begavede ildsjæle.

Andet:

Hun har skrevet bogen "Behovsbestemt HR-ledelse - virksomhedens behov & de menneskelige ressourcer", som er udkommet på Dansk Psykologisk Forlag samt på svensk på forlaget Liber. Arbejder nu på en bog om potentialeudvikling.

Sted:

København

Website:

Besøg

Ann C. Schødt

Ressourcestærke uden mål skævvrider kønsbalancen på arbejdsmarkedet!

Dato: 9. januar, 2013

Emner: , , , , , ,

 

 

Nu har jeg efterhånden mødt en del ressourcestærke mænd og kvinder - kolleger, jobsøgende, venner og netværksbekendte - som har ladet tilfældighederne styre deres karrierer i stedet for at sætte sig personlige mål.

Ressourcestærke er her defineret som en kombination af nogle faglige kvalifikationer og en IQ et eller andet sted over gennemsnittet. De har evnet at få en kort eller mellemlang uddannelse og et job - og så har det ene år taget det andet. De har haft skiftende job, men ofte holdt fast ved samme arbejdsgiver i mange år, fordi der er opstået muligheder i virksomheden, som de har takket ja til at prøve. Men det har været forskellige muligheder for de to køn, og derfor sker der en - tilsyneladende tilfældig - skævvridning af deres karrierer.

Kvinder gør horisontal karriere
Den typiske kvinde har eksempelvis en uddannelse som korrespondent. Efter endt uddannelse har hun fået job som sekretær i en mellemstor virksomhed, som hun så loyalt bliver hos. Efter nogle års flittigt og kvalitetsbevidst arbejde kan hun være heldig, at en af de andre ledere kommer til at mangle en sekretær eller at hendes nuværende chef skifter job, så hun får en anden - i begge tilfælde får hun en ny chef, men samme job.

Vendepunktet i hendes arbejdsliv kommer, da der opstår en mulighed for at arbejde med marketing, eller virksomheden får en størrelse, hvor der er behov for en personaleafdeling, og den velmenende leder spørger hende:

“Er det ikke noget for dig at arbejde med marketing/personale?”
“Jo, det kan da godt være.”

Og så prøver hun kræfter med det nogle år. Det er nogle andre opgaver, men stadig mest administrativt. Måske bliver hun så i det job og bliver rigtigt god til det - og udvikler sig en smule fagligt ved at prøve kræfter med forskellige initiativer.

Undervejs får hun i øvrigt et barn eller to, og så er det rart, at hun har haft mulighed for at arbejde på deltid nogle år. Hun er selv udmærket tilfreds, fordi det passer hende godt, at der er god work-life-balance, som det så moderne hedder. Med Helle Heins termer er hun en typisk pragmatiker.

Mænd gør vertikal karriere
Lad os sige, at hun er gift med den typiske ressourcestærke mand. Han har en kort uddannelse f.eks. inden for regnskab eller it, og så har han ellers kastet sig ud i erhvervslivet. Det er også meget muligt, at han efter handelsskolen har fået en bankuddannelse. Han slider i det og gør - ligesom sin kæreste/kone - et godt indtryk på sin chef. Snart får han flere opgaver og mere ansvar. Hvis han har fået job i en mindre virksomhed, bliver han der nogle år, inden han søger videre. Hvis han er ansat i en større virksomhed, kan han avancere, når der bliver et ledigt job i en anden afdeling. Hver gang han skifter job får han større ansvar og mere i løn.

Vendepunktet i hans karriere kommer, når han er sidst i 20′erne og begynder at savne udfordringer. Hvis han eksempelvis arbejder i en mindre eller mellemstor virksomhed, kan det være, at hans chef søger nye udfordringer i en større virksomhed, så dennes chef kommer og spørger:

“Er det ikke noget for dig at overtage jobbet som afdelingsleder?”
“Jo, det kan da godt være.”


Og så prøver han kræfter med sit første lederjob.

Undervejs har han fået et barn eller to og har i den forbindelse taget sine to ugers barsel - mere blev det ikke til, fordi han tjener væsentligt mere end sin kone, og de ikke har råd til at gå så meget ned i indtægt som familie. Det er ham bringer hen i dagplejen, børnehaven eller skolen, for han kan som leder ikke gå tidligt for at hente. Til gengæld tager han sin forsørgerrolle meget alvorligt. I Helle Heins termer er han sandsynligvis en resultatorienteret præstationstripper.

Så vær dog mere ambitiøs og brug dine ressourcer bedre!
De gange, jeg har mødt nogen af de ovenstående kvinder, har mit budskab været det samme: Videreuddannelse! Lad dog være med at gå i stå og tage til takke med dit nuværende job. Hvis du vil have mere i løn, spændende arbejdsopgaver og flere udfordringer, så start med at udfordre dig selv!

Hvis du er inden for HR-området, så bliver du altså ikke budt med i direktionen, hvis du primært arbejder med administrative opgaver og ud fra sit snævre faglige perspektiv forsøger at belære lederne om, at de bliver bedre ledere ved at holde medarbejdersamtaler til tiden. Sådan spiller klaveret desværre ikke. Men du kan starte med at tage en HD, så du forstår, hvad de taler om, når de diskuterer salgsmål og driftsomkostninger. Det giver dig sikkert også nogle stærkere økonomiske argumenter, når du skal kæmpe for udviklingsbudgettet.

Det gælder for så vidt også de ressourcestærke mænd: Mange af jer er decideret underuddannede i forhold til jeres ansvar. Tag en HD, få en solid lederuddannelse, læs MBA - hvad som helst! Om ikke andet så fordi du får brug for det, når du skal lede - og i særdeleshed udvikle - de unge, veluddannede medarbejdere du kan være heldig at have og få i fremtiden.

Altså: Start med at udfordre dig selv, tag videreuddannelse og sæt dig ambitiøse mål!

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

skriver
30.04.14 20:06
jamen jeg var ikke engang klar over du skrev her på jyllandsposten Læs mere
Breydel Larsen skriver
13.04.14 19:17
Sensitiv er den Globale islamist, der fra tradition holder eftergilde fra deres faste i regeringen. Dejligt er det at høre at selv Obama skvatter Læs mere
Marlene Grønbo skriver
09.04.14 19:20
Rigtig godt indlæg, Ann - og som egentlig rammer meget fint ind i det jeg mente med min kommentar efter radioprogrammet på P1 :) Jeg kan absolut Læs mere
Tak Karen - personlighedstesten og ikke mindst intelligenstesten kan dokumentere dine faktiske styrker og muligheder og øge din selvindsigt på en Læs mere
Karen Broholm skriver
09.04.14 12:00
Hej Ann. Tak for et godt og nuanceret radioprogram, som jeg var så heldig at få tændt for i søndags. Det er altid interessant at høre, hvad du Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her