*

Profil

Ann C. Schødt blogger om hvordan vi som mennesker - ledere og medarbejdere - får det bedste frem i os selv og hinanden til gavn for virksomhederne og samfundet - samt vores livskvalitet.

Baggrund:

Ann C. Schødt er HD i Organisation & Ledelse og arbejdede i flere år som Human Resource Manager i internationale virksomheder. Hun er nu foredragsholder, forfatter og forandringskonsulent, der skaber refleksion og systematisk udvikler potentiale hos begavede ildsjæle.

Andet:

Hun har skrevet bogen "Behovsbestemt HR-ledelse - virksomhedens behov & de menneskelige ressourcer", som er udkommet på Dansk Psykologisk Forlag samt på svensk på forlaget Liber. Arbejder nu på en bog om potentialeudvikling.

Sted:

København

Website:

Besøg

Ann C. Schødt

Selvtillid eller selvværd - hvad er bedst?

Dato: 15. februar, 2013

Emner: , , , , , , , ,

 

 

De to begreber bliver rask væk blandet sammen og brugt i flæng, selv om de både i deres substans og ydre udtryk er meget forskellige. Selvværd er en indre følelse man oplever, når man bliver elsket som den man er - fuldstændigt upåvirket af, hvad man gør. Selvtillid er derimod noget man får, når man gør noget. Du kan således være topatlet og have superhøj tillid til sine sportslige præstationer og med en proportionel selvtillid, mens du som menneske kan føle dig lillebitte - selv når du står øverst på skammelen med din guldmedalje - fordi du aldrig har oplevet at blive elsket ubetinget. Mennesker med lavt selvværd kan få præstationsangst, fordi deres selvtillid afhænger af deres præstationer, mens personer med et solidt selvværd ikke har nær så meget på spil. Overdreven selvtillid kan til gengæld gøre dig blind for dine egne fejl, så du ikke lærer nyt eller udvikler dig som menneske, fordi en realistisk selvopfattelse er forudsætningen for personlig eller faglig udvikling.

Kære læser - i dette indlæg vil jeg gerne dele min teori om selvtillid kontra selvværd med dig.

Høj faglig selvtillid og lavt selvværd
Den kombination møder jeg ofte blandt de begavede, men det er næppe, fordi de har patent på den. En forklaring på hyppigere forekomst hos personer med højere IQ kan være, at de har fundet ud af at excellere intellektuelt, mens de inden for andre områder - f.eks. socialt eller sportsligt - kan have haft vanskeligt ved at få succes og vinde deres jævnaldrendes respekt. Med undtagelser selvfølgelig, for en høj IQ udelukker ikke en motorisk begavelse. De begavede føler sig kompetente inden for visse områder og får dermed styrket deres selvtillid, samtidig med at de - desværre ofte - oplever nederlag inden for andre områder, bliver mobbet eller socialt marginaliseret.

Det højest opnålige eller det næstbedste…
Min teori er, at det højest opnåelige er at blive elsket ubetinget - som forudsætning for selvværd. Ren Nirvana og symbiose med et højere selv, hvis du er til de åndelige forklaringer. Fuldstændig at blive rummet og forstået, hvis du er til den psykologiske. At gå i et med et højere formål og glemme alt omkring sig, hvis du er primadonna eller ildsjæl. Flow. Absolut væren. At hvile i dig selv.

Det næstbedste er at blive elsket betinget - som forudsætning for selvtillid eller betinget selvværd. Når du er på en bestemt måde, bliver du elsket af dine forældre; når du er sød, velopdragen, glad, venlig, høflig osv. Om det giver dig betinget selvværd eller selvtillid afhænger af, hvor meget du skal undertrykke hos dig selv for at opnå deres kærlighed. Om det falder dig naturligt og ligger tæt op ad dit jeg at være sød, venlig og glad af sind.

Derefter kommer positiv opmærksomhed - ligeledes som forudsætning for selvtillid. Denne form for selvtillid fremelskes i folkeskolen, uddannelsessystemet og erhvervslivet. Vi får ros, anerkendelse, gode karakterer, lønregulering, bonus og positiv feedback for at gøre noget for andre: Jo mere og oftere, desto mere føler vi os kompetente og får selvtillid. For nogle mennesker - nok især dem med lavt selvværd - kan der opstå en afhængighed af den positive opmærksomhed, der gør, at de hele tiden motiveres til at præstere og overgå deres egne eller andres præstationer. Derfor kan det være en meget stærk drivkraft for rigtigt mange i erhvervslivet, sportens verden m.v.

Desværre stopper den ikke der. Nogle børn og unge vokser op i hjem, hvor forældrene af forskellige årsager ikke evner hverken at elske dem ubetinget, betinget eller ikke engang har personligt overskud til at give dem positiv opmærksomhed. Her er negativ opmærksomhed det højst opnålige - fordi det trods alt giver barnet en bekræftelse på, at det eksisterer og bliver set. Never mind, at det så bliver under en byge af skældsord, forbandelser eller tæv - barnet findes.

For det allerværste og modsatte af kærlighed er ikke had, nej, det allerværste er ligegyldighed - ikke at blive set, ikke at blive bekræftet i at være til. At barnet oplever, at det er fuldstændigt lige meget, hvad det gør eller siger, eller hvordan det er. Det bliver ikke set, ikke elsket, ikke forstået, ikke accepteret, får hverken positiv eller negativ opmærksomhed. Der er faktisk ingen grund for barnet til at leve…

Konsekvenserne af de nederste trin på “kærlighedsstigen” kan være skræmmende og  for mig forklarer det en god portion af den vold og kriminalitet, der desværre findes alle steder.

Det interessante i den erhvervsmæssige sammenhæng, som bloggen her læner sig op ad, er den positive opmærksomhed - som ledelsesmæssigt værktøj til at motivere medarbejderne til at præstere noget bestemt. Samt selvværdet, eller måske rettere betingelserne for at selvværdet ikke svækkes, men derimod styrkes.

Øvelse:
På en skala fra 1-10, hvor 10 er det højeste, hvor stor er din selvtillid så?
På en skala fra 1-10, hvor stort er dit selvværd? Hvor god er du til at være dig selv?

Refleksion for primadonnaer & ildsjæle
Det var så teorien, men hvad betyder det i praksis? Rigtigt meget forskelligt, men lad os her nøjes med at forholde os til, hvad det betyder for Helle Heins primadonnaer eller ildsjælene, som jeg kalder dem.

Forestil dig, at du kunne gå på arbejde for at opleve et kick: At du er en del af noget stort og dit bidrag går op i en højere helhed, at det du arbejder med i den grad giver mening, ikke bare for dig, men i en international, global eller universel sammenhæng. At du kan skabe store gennembrud i forskningen, kunsten, innovationen eller måske en intellektuel revolution.

Kunne det ikke være fedt?!

Eller forestil dig, at du som leder kan skabe de rammer, den rummelighed og dybere forståelse for dine primadonnaer/ildsjæle, så de netop får den oplevelse af at være en del af noget langt større.

Kunne det ikke være den ultimative forskel, du kunne gøre som leder?

Ildsjælene er dér, hvor selvtillid ikke længere betyder noget og selvværdet styrkes af at følge sit kald.

Kunne du tænke dig at komme derhen?

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

skriver
30.04.14 20:06
jamen jeg var ikke engang klar over du skrev her på jyllandsposten Læs mere
Breydel Larsen skriver
13.04.14 19:17
Sensitiv er den Globale islamist, der fra tradition holder eftergilde fra deres faste i regeringen. Dejligt er det at høre at selv Obama skvatter Læs mere
Marlene Grønbo skriver
09.04.14 19:20
Rigtig godt indlæg, Ann - og som egentlig rammer meget fint ind i det jeg mente med min kommentar efter radioprogrammet på P1 :) Jeg kan absolut Læs mere
Tak Karen - personlighedstesten og ikke mindst intelligenstesten kan dokumentere dine faktiske styrker og muligheder og øge din selvindsigt på en Læs mere
Karen Broholm skriver
09.04.14 12:00
Hej Ann. Tak for et godt og nuanceret radioprogram, som jeg var så heldig at få tændt for i søndags. Det er altid interessant at høre, hvad du Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her