*

Profil

Christine Christiansen trækker paralleller fra den klassiske musikverden og kulturlivet til det øvrige samfunds paradokser og tendenser. Twitter: @christine_bc

Baggrund:

Christine Christiansen (f. 1977) er klassisk musikanmelder og debattør på Jyllands-Posten samt medlem af Dansk Musiker Forbunds Hovedbestyrelse. Hun skriver tilmed fast for flere musikfagblade.

Hun har tidligere været musikanmelder på Dagbladet Information.

Andet:

Uddannet journalist med speciale i samspillene mellem kulturindustri, medier og kulturbrugere. Oprindeligt uddannet klassisk fløjtenist på Det jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Sted:

Website:

Besøg

Symfonista

Nyuddannede - skab jobbene selv

Dato: 9. januar, 2013

Emner: , , ,

 

 

Nyuddannede med bløde fag i bagagen har særlig svært ved at få job i øjeblikket. Det blev belyst i DR2’s Deadline forleden, hvor to af slagsen - begge født i 80′erne - satte ord på deres udfordringer med at finde arbejde.
“Vi blev lovet, at der ville være jobs til os efter universitetet,” proklamerede både Cand. mag. i filosofi Olav Hesseldahl og Mads Espersen, der er uddannet på Handelshøjskolen i Aarhus.

“Sådan er det bare ikke”
For den nyuddannede historiker, Signe Haubroe Flygare, der lørdag blev interviewet i JP, er situationen den samme. Hundrede ansøgninger har foreløbig kun ført til afslag.
“Jeg må konstatere, at det er nærmest umuligt. Da jeg startede på studiet, fik jeg tudet ørerne fulde om, at jeg bare skulle uddanne mig. Så ville jeg få et arbejde. Sådan er det bare ikke,” sagde hun.

Arbejdsmarkedet ændrede sig over night
Man forstår de unges frustrationer. Alligevel virker det bagstræberisk, at de nyuddannede hager sig så fast i de falske løfter, som ledende arbejdsgivere og folkevalgte slyngede ud, før krisen for alvor fik fat. Arbejdsmarkedet ændrede sig over night. Som studerende gør man altid klogest i at holde ørerne hermetisk lukkede for den slags tomme, populistiske politiker-tilsagn.

For mange musikere uddannes
De studerendes udtalelser får mig til at tænke på min egen konservatorietid i starten af nullerne. Her blev vi ikke direkte lovet faste jobs efter den afsluttende eksamenskoncert. En stilling i et professionelt symfoniorkester, som er mange klassiske musikeres mål nummer ét, vinder man kun ved at gå til en konkurrence og blæse alle de andre kandidater ud af feltet. Der kan dukke 100 eller flere ansøgere op til konkurrencen om ét job, og der går år imellem, at fx en ledig fløjtestilling bliver slået op herhjemme. Det siger sig selv, at ingen kan opstille jobgarantier inden for dette område.
Tilmed uddannes der for mange orkestermusikere ift. antallet af faste stillinger, som findes i landets symfoniorkestre. Alligevel gav man alle orkester-instrumentalisterne den samme smalle skoling, målrettet en forgyldt orkesterplads som det eneste oplagte job. En indirekte måde at stikke de studerende blår i øjnene på.

Gør de studerende entreprenante
Der var ellers luft nok i studieplanen til, at man kunne have udstyret instrumentalisterne med redskaber, der gjorde dem entreprenante, og sporet dem ind på, at der findes alternativer til stolen i symfoniorkestret. Det skete bare ikke, og den barske virkelighed, der ventede uden for konservatoriets trygge rammer, var en brat opvågning for de fleste. Eneste overlevelsesmulighed var at lære sig selv at agere kreativt og alternativt - og så ellers tage instrumentet på nakken og rejse land og rige rundt efter de få jobs, der fandtes.

Et mylder af erhvervsveje
Forholdsvist få fik en fast plads i et professionelt orkester eller et kor. Mange valgte helt eller delvist andre brancher. Når jeg ser på mine eks-medstuderende i dag, er mylderet af erhvervsveje, som folk har søgt mod og fundet sig til rette på, imponerende alsidigt. Én designer hjemmesider, én kører taxa, og én stopfodrer som pædagog i en vuggestue børnene med kvalitetssang og -musik i hverdagen. Andre ernærer sig som freelance-musikere, undervisere, elektroniske lyddesignere, musikformidlere i medierne eller noget helt femte. Nogle bruger delvist den musikuddannelse, de indledte helt tilbage i barndommen. Andre har lagt instrumenterne helt på hylden.

Fast job er ikke den eneste option
Nutidens nyuddannede - fra universiteter og alle andre typer uddannelser - må indstille sig på, at et traditionelt job med løn, pension og feriepenge ikke længere er den eneste option. Måske skal de selv ud og skabe deres drømmejob - uanset, at det tager tid at banke en business op, man kan leve af. Indledningsvist tjener man måske ikke meget mere end én på SU.
Eller man må gøre sig nyttig på anden vis som Mads Espersen, der debatterede i DR2’s Deadline forleden. Han er p.t. frivillig formand for Ungdommens Røde Kors. En post, der forhåbentlig giver ham brugbare point på CV’et ift. et fremtidigt job.
Universiteter og andre læreanstalter må samtidig vise ansvar og rettidig omhu ved at udstyre de unge med de egenskaber, det kræver at klare sig som selvstændig eller freelancer.
Alt andet lige - så ligger der en større stolthed i at knokle sig til sit eget levebrød end i at sætte sig ned med uforrettet sag og sige:
“Jeg blev jo lovet, at der ville være et job til mig derude.”

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

" Er det monogame parforhold dødt"?? Man har lov til at håbe på at kernefamilien dør, da den har overlevet sig selv. Kernefamilien er blevet en Læs mere
Per Hagemann skriver
23.10.13 00:20
Ole Burde Kollektivt selvmord ville være at gøre trosforestillingerne om dommedag til virkelighed ved uhæmmet at føde børn. For de nulevende Læs mere
Ole Burde skriver
22.10.13 19:26
Per Hagemann ''Undgå børneavl'' .... Skal DEt forståes som en opfordring til kollktivt sevmord Læs mere
Interessante pointer - jeg oplever også, at narcissismen/ egoismen spiller en essentiel rolle i det her. Vi vil have det hele, både en meget stor Læs mere

Arkiv

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her